Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ÚNOR 2024: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

I během února Hradecká Drbna sledovala nejdůležitější témata nejen v krajské metropoli, ale v celém Královéhradeckém kraji. Mezi největší témata rozhodně patří rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové, zelená vlna pro vozidla IZS, třídění odpadů i komplikace, které od nového měsíce čekají na řidiče v celém našem regionu. Přehled nejdůležitějších témat naleznete v tomto článku.

Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové  

Velkým tématem se během února stala rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové. Radnice postupně začala představovat možnou podobu nového historického centra. Samotná rekonstrukce by mohla začít v roce 2027. 

Přestavba Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027

Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu bude radnice dělat podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž...

Ne všichni se současným plánem města souhlasí. Proti nové podobě Velkého náměstí vznikla petice, která upozorňuje například na nevhodné uspořádání parkování. Kromě toho její autoři obviňují město z ovlivňování veřejnosti.  

Petenti obviňují radnici z ovlivňování. Nechápou proces přípravy rekonstrukce Velkého náměstí, reaguje město

V Hradci Králové opět ožila diskuze nad rekonstrukcí Velkého náměstí v historickém centru. Radnice před pár týdny představila koncept toho, jak by mohl prostor po rekonstrukci vypadat. Ne všichni však s novým návrhem od sdružení společností ARN...

Dotazník s názory veřejnosti ohledně Velkého náměstí pro Hradec Králové připravuje společnost Participation Factory. Sběr dat skončil posledního února. Nyní dojde na vyhodnocení a postupné zapracování podmětů občanů do projektu rekonstrukce.  

(NE)obyčejný Eduard 

Eduard Bičiště je devatenáctiletý mladík z Hradce Králové, který nevychází z domu bez tužky a bloku. Rád totiž kreslí a kresbu si oblíbil natolik, že se stal už v šestnácti letech Talentem královéhradecké kultury. Před dvěma lety dokonce vyhrál se svojí prací v Národním kole mezinárodního bienále figurální kresby a malby dětí a mládeže. Dvakrát se mu podařilo získat stipendium v programu pro nadané umělce a učil se i od mistrů jakými jsou malíř Tomáš Císařovský nebo sochař Čestmír Suška. V současné době se podílí společně s dalšími stipendisty MenARTu na podobě nové lavičky pro město Litomyšl. V akademické kresbě 19. století je výjimečný natolik, že se jeho učitel ze ZUŠ učí od něj. I proto jsme ho zařadili mezi neobyčejné. 

Eduard Bičiště má výjimečné nadání, díky kterému získal ocenění i stipendia

Eduard Bičiště je devatenáctiletý mladík z Hradce Králové, který nevychází z domu bez tužky a bloku. Rád totiž kreslí a kresbu si oblíbil natolik, že se stal už v šestnácti letech Talentem královéhradecké kultury. Před dvěma lety dokonce vyhrál...

Bez servítků 

Jak se chovat v případě útoku aktivního střelce, by mohla poradit umělá inteligence. Jak celá on-line aplikace funguje a jak ji použít? Nejen o tom se v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků rozpovídal garant projektu, bezpečnostní expert Josef Kraus, působící na Masarykově univerzitě a také v zapsaném spolku Presafe. 

Stačí chytrý telefon a QR kód. Umělá inteligence dokáže poradit, jak se chovat v případě útoku střelce

Jak se chovat v případě útoku aktivního střelce, by mohla poradit umělá inteligence. Měsíc po tragické události na filozofické fakultě přišly spolky Presafe a Odborný institut ochrany obyvatel s bezplatným chatbotem, který by měl rychle a...

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce vládě předložit návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by byli po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC stíháni za držení produktů s touto látkou. Zabránit chce případným trestům vězení. Před zákazem varovala Asociace poskytovatelů adiktologické péče, která pracuje se závislými. V dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků doplnila její předsedkyně Helena Gherasim, že prohibice přináší další problémy. Zakázané látky totiž rychle nahrazují nebezpečnější substance. 

Zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením, říká odbornice na závislosti

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce vládě předložit návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by byli po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC stíháni za držení produktů s touto látkou. Zabránit chce případným trestům vězení....

Využití areálu Strahov, členské příspěvky i velký problém v podobě nedostatku rozhodčích, kterých v Evropě chybí zhruba 40 tisíc. Nejen to jsou témata, která řeší vedení Fotbalové asociace České republiky. O těchto výzvách či komunikaci se zástupci regionálního fotbalu promluvil v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků předseda FAČR Petr Fousek. 

Rozhodčí čelí větší agresivitě, říká předseda fotbalové asociace Petr Fousek

Využití areálu Strahov, členské příspěvky i velký problém v podobě nedostatku rozhodčích, kterých v Evropě chybí zhruba 40 tisíc. Nejen to jsou témata, která řeší vedení Fotbalové asociace České republiky (FAČR). O těchto výzvách či komunikaci se...

Další témata, která hýbala Královéhradeckým krajem  

Po roce je v Trutnově čas na bilancování. Město před rokem zavedlo nový systému svozu odpadu Door-to-Door. Výsledky se dostavily. V porovnání s rokem 2022 ubylo směsného komunálního odpadu o 330 tun. 

V Trutnově skončilo testování nového systému svážení odpadu. Výsledky jsou pozitivní

Po roce je v Trutnově čas na bilancování. Město před rokem zavedlo nový systému svozu odpadu Door-to-Door. Výsledky se dostavily. V porovnání s rokem 2022 ubylo směsného komunálního odpadu o 330 tun.

Část vozidel hasičů a zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové při zásazích využívá automatickou zelenou vlnu na semaforech. Umožňuje jim to od konce loňského roku takzvaný preferenční modul propojující auta s inteligentním dopravním systémem. Město ho spustilo loni na jaře. Částku 1,32 milionu korun na pořízení 14 elektronických modulů hasičům a zdravotnickým záchranářům poskytla hradecká radnice. 

Část aut hasičů a zdravotníků má v Hradci Králové automatickou zelenou na semaforech

Část vozidel hasičů a zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové při zásazích využívá automatickou zelenou vlnu na semaforech. Umožňuje jim to od konce loňského roku takzvaný preferenční modul propojující auta s inteligentním dopravním...

Městská policie Hradec Králové začíná od 1. února používat aplikaci Portál Bezpečí. Pomocí ní se operační důstojník dostane do telefonu volajícího. Kromě toho, že zjistí jeho přesnou polohu, může použít i kameru. Volající vždy musí povolit přístup a být připojený k internetu.   

Městská policie Hradce Králové začíná používat novou aplikaci. S volajícím se spojí videohovorem

Městská policie Hradec Králové začíná od 1. února používat aplikaci Portál Bezpečí. Pomocí ní se operační důstojník dostane do telefonu volajícího. Kromě toho, že zjistí jeho přesnou polohu, může použít i kameru. Volající vždy musí povolit přístup...

Policie Královéhradeckého kraje zadržela sedmašedesátiletého muže, který si měl objednat vraždu. Mělo jít o čtyřicetiletého muže, který je do současné doby pohřešován. V celé aféře jsou zapleteni celkem čtyři lidé.   

Policie Královéhradeckého kraje zadržela čtyři muže. Jsou stíháni za vraždu a únos

Policie Královéhradeckého kraje zadržela sedmašedesátiletého muže, který si měl objednat vraždu. Mělo jít o čtyřicetiletého muže, který je do současné doby pohřešován. V celé aféře jsou zapleteni celkem čtyři lidé.

Před časem se Nadační fond Jičín rozhodl, že se vzdá organizování tradičního pohádkového festivalu v Jičíně. Radnice proto získala veškeré práva této značky a začala hledat někoho, kdo by si festival vzal pod svá křídla. Nakonec došlo k dohodě a Nadační fond bude festival pořádat společně s městem.   

33. ročník festivalu Jičín – město pohádky bude pořádat radnice společně s původním organizátorem

Před časem se Nadační fond Jičín rozhodl, že se vzdá organizování tradičního pohádkového festivalu v Jičíně. Radnice proto získala veškeré práva této značky a začala hledat někoho, kdo by si festival vzal pod svá křídla. Nakonec došlo k dohodě a...

Policie v Hradci Králové uspořádala fyzické testy nanečisto. Jich se ve sportovním areálu na Háječku zúčastnila zhruba stovka studentů a také několik zájemců z řad veřejnosti. Fyzická způsobilost je jedna z hlavních podmínek pro nástup k policii. Testy přitom nezvládne zhruba polovina uchazečů.   

Veřejnost v Hradci Králové si mohla zkusit fyzické testy k policii. Polovina neprojde, tvrdí instruktor

Policie v Hradci Králové uspořádala fyzické testy nanečisto. Jich se ve sportovním areálu na Háječku zúčastnila zhruba stovka studentů a také několik zájemců z řad veřejnosti. Fyzická způsobilost je jedna z hlavních podmínek pro nástup k policii....

Jednou z priorit Hradce Králové je pro letošní rok přestavba křižovatky Mileta na silničním okruhu. Proměna by měla odstartovat v dubnu, řidiči si ale na dopravní omezení budou muset zvyknout už během března. 

Proměna hradecké Milety se přiblížila, řidiči to pocítí už v březnu

Jednou z priorit Hradce Králové je pro letošní rok přestavba křižovatky Mileta na silničním okruhu. Proměna by měla odstartovat v dubnu, řidiči si ale na dopravní omezení budou muset zvyknout už během března.

Na konci ledna došlo na Sněžce k tragédii. Dva polští turisté se zřítili ze severní strany Sněžky. Podle záchranářů už jim nebylo pomoci. Nyní se na veřejnosti objevilo video, které náhodou natočil jiný turista mířící na nejvyšší horu České republiky. Zachycuje pád obou mužů. Včera se z úbočí hory zřítila další turistka. Té se nic nestalo. 

VIDEO: Turista na telefon natočil tragický pád dvou lidí ze Sněžky. Včera se zřítila další turistka

Na konci ledna došlo na Sněžce k tragédii. Dva polští turisté se zřítili ze severní strany Sněžky. Podle záchranářů už jim nebylo pomoci. Nyní se na veřejnosti objevilo video, které náhodou natočil jiný turista mířící na nejvyšší horu České...

Část výroby pian, konkrétně těch levnějších modelů, se přesune do fabriky v Indonésii. Vyšší řady budou dál v rukou zaměstnanců v Hradci Králové. Oznámilo to vedení s tím, že důvodem je úspora nákladů. Ta by mohla být až padesát procent. 

Hradecký Petrof přesune výrobu levnějších modelů pian do Indonésie

Část výroby pian, konkrétně těch levnějších modelů, se přesune do fabriky v Indonésii. Vyšší řady budou dál v rukou zaměstnanců v Hradci Králové. Oznámilo to vedení s tím, že důvodem je úspora nákladů. Ta by mohla být až padesát procent.

Útulek pro opuštěná zvířata nově provozují Městské lesy Hradec Králové. Nové vedení se rozhodlo kompletně překopat jeho provoz. Kromě změny názvu na Azyl pro zvířata jsou v plánu i dny otevřených dveří pro veřejnost. První by se měl konat v březnu. 

Z hradeckého útulku je nově Azyl pro zvířata. Nový provozovatel chce zavést dny pro veřejnost

Útulek pro opuštěná zvířata nově provozují Městské lesy Hradec Králové. Nové vedení se rozhodlo kompletně překopat jeho provoz. Kromě změny názvu na Azyl pro zvířata jsou v plánu i dny otevřených dveří pro veřejnost. První by se měl konat v březnu.

Od října roku 2022 Dvůr Králové nad Labem rekonstruuje a modernizuje čističku odpadních vod, kterou provozuje společnost Městské vodovody a kanalizace. V těchto dnech se dokončují poslední úpravy. Podle radnice by mohlo být vše hotové během května. Modernizace celého systému vyjde na 61 milionů korun.   

Rekonstrukce čističky odpadních vod ve Dvoře Králové má být dokončená v květnu. Ušetří 40 procent nákladů

Od října roku 2022 Dvůr Králové nad Labem rekonstruuje a modernizuje čističku odpadních vod, kterou provozuje společnost Městské vodovody a kanalizace (MěVaK). V těchto dnech se dokončují poslední úpravy. Podle radnice by mohlo být vše hotové...

Hradec Králové chce zavést nová pravidla pro investory, kteří se rozhodnou na území města vystavět nové byty nebo rodinné domy. Pomocí nově vypracovaného dokumentu chce radnice řídit rozvoj v jednotlivých lokalitách a zapojit developery například do úprav veřejného prostranství. Radnice tím mimo jiné reaguji i na změnu stavební legislativy.   

Hradec Králové chce nová pravidla pro developery. Cílem má být jasný rozvoj jednotlivých lokalit

Hradec Králové chce zavést nová pravidla pro investory, kteří se rozhodnou na území města vystavět nové byty nebo rodinné domy. Pomocí nově vypracovaného dokumentu chce radnice řídit rozvoj v jednotlivých lokalitách a zapojit developery například...

Radnice v Jičíně zrekonstruuje Ruskou a Poděbradovu ulici vedoucí od budovy městského úřadu až ke křižovatce se silnicí I/35, která je zároveň obchvatem města. Tento rok se vedení města pokusí najít společnost, která by opravu zvládla provést za zhruba 336,4 milionu korun. Půjde o nejnákladnější investiční akci v novodobé historii města.   

Jičín připravuje největší rekonstrukci v novodobé historii. Výrazně omezí život i dopravu ve městě

Radnice v Jičíně zrekonstruuje Ruskou a Poděbradovu ulici vedoucí od budovy městského úřadu až ke křižovatce se silnicí I/35, která je zároveň obchvatem města. Tento rok se vedení města pokusí najít společnost, která by opravu zvládla provést za...

Do ulic ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se vrátí sdílená kola. Podle radnice je o ně zájem, což dokazuje i analýza jízdních dat z loňského roku. Za rok provozu by radnice měla zaplatit 1,1 milionu korun. Pokud se ji nepodaří získat dotaci od Královéhradeckého kraje, sdílená kola nebudou.   

Pokud Dvůr Králové nezíská dotaci, sdílená kola se do města nevrátí. Provoz by stál přes milion

Do ulic ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se vrátí sdílená kola. Podle radnice je o ně zájem, což dokazuje i analýza jízdních dat z loňského roku. Za rok provozu by radnice měla zaplatit 1,1 milionu korun. Pokud se ji nepodaří získat...

Díky re-use projektu v Hradci Králové se podařilo získat přes 400 tisíc korun, které nyní pomůžou s obnovou a údržbou zeleně v krajské metropoli. Projekt v současnosti funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech včetně jednoho dobročinného bazaru v centru města. Cílem projektu je předcházet zbytečnému vzniku odpadů. 

Hradec Králové získal z re-use projektu 400 tisíc korun. Peníze pomáhají s obnovou zeleně

Díky re-use projektu v Hradci Králové se podařilo získat přes 400 tisíc korun, které nyní pomůžou s obnovou a údržbou zeleně v krajské metropoli. Projekt v současnosti funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech včetně jednoho...

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.      

Ohodnoť článek

Foto redakce

Štítky Hradec Králové, Česko, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, radnice, projekt, rekonstrukce, policie, Jičín, kresba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚNOR 2024: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.