Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové chce nová pravidla pro developery. Cílem má být jasný rozvoj jednotlivých lokalit

Hradec Králové chce zavést nová pravidla pro investory, kteří se rozhodnou na území města vystavět nové byty nebo rodinné domy. Pomocí nově vypracovaného dokumentu chce radnice řídit rozvoj v jednotlivých lokalitách a zapojit developery například do úprav veřejného prostranství. Radnice tím mimo jiné reaguji i na změnu stavební legislativy.

„Cílem je dát nové výstavbě v Hradci Králové pevné obrysy a spolupráci s investory založit na partnerském přístupu a vzájemném dialogu, který vychází z transparentně stanovených principů. Tímto novým přístupem zároveň směřujeme město k trvale udržitelnému rozvoji a chráníme a rozvíjíme zájmy svých obyvatel,“ vysvětluje v tiskové zprávě hlavní myšlenku primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Zjednodušeně lze říct, že radnice nastavila nová pravidla pro investory, které zohlední potřeby města, jeho částí a obyvatel. Strategický plán rozvoje do roku 2040 už v minulém roce schválilo zastupitelstvo.  

„Naše zásady spolupráce budou přesně reflektovat potřeby každé lokality v Hradci Králové a určí míru, jakou by se investoři měli angažovat ve vývoji veřejných prostor,“ uvádí v tiskové zprávě náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). Prakticky to znamená, že město může chtít po developerech například vystavění dětských hřišť nebo například tvorbu parků. Jednotlivá pravidla chce město nastavovat individuálně s ohledem na potřeby daných lokalit.  

S nastavením pravidel má pomoct nový dokument, který by měl obsahovat i takzvanou procesní mapu, ve které budou zanesené potřeby jednotlivých lokalit města.  

Dokument chce mít radnice nejpozději do podzimu letošního roku, aby se k němu mohlo vyjádřit zastupitelstvo. Ještě předtím je třeba zanalyzovat jednotlivé části města a vše provázat s nově připravovaným územním plánem města. 

„Díky rozlišení lokalit podle jejich ekonomického potenciálu dojde ke spravedlivému výpočtu příspěvku, pomocí něhož by se investoři u nové výstavby podíleli na budování parků, mateřských škol či dětských hřišť,“ dodává ve zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková

Už nyní je podle radnice jasné, že bude třeba přihlédnout k ochraně krajiny a přírody.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky Hradec Králové, developer, investor, radnice, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce nová pravidla pro developery. Cílem má být jasný rozvoj jednotlivých lokalit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.