Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jičín připravuje největší rekonstrukci v novodobé historii. Výrazně omezí život i dopravu ve městě

Radnice v Jičíně zrekonstruuje Ruskou a Poděbradovu ulici vedoucí od budovy městského úřadu až ke křižovatce se silnicí I/35, která je zároveň obchvatem města. Tento rok se vedení města pokusí najít společnost, která by opravu zvládla provést za zhruba 336,4 milionu korun. Půjde o nejnákladnější investiční akci v novodobé historii města.

Ačkoliv je projekt označený jako rekonstrukce, podle radnice jde spíš o kompletní přestavbu silničního tahu. Kilometrový úsek od křižovatky s ulicí 17. listopadu výrazně změní svou podobu. Po přestavbě tam mají vzniknout tři nové křižovatky. Je o místa u bývalého Arisu, u nábřeží Irmy Geisslové a u výjezdu na obchvat. 

„V rámci rekonstrukce se zcela přebudují všechny podzemní inženýrské sítě, tudíž v místě dojde k hlubokému výkopu. Projekt zahrnuje výměnu osvětlení, zelených prvků, rekonstrukci chodníků i výstavbu parkovacích míst. Vznikne nová cyklostezka a bude postavena retenční nádrž v blízkosti obchvatu,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš

O velikosti prací vypovídá i samotná projektová dokumentace, kterou radnice připravovala přes deset let. Jde přitom o společný projekt města, Královéhradeckého kraje a Vodohospodářské obchodní společnosti. Ačkoliv se celková cenovka může vyšplhat na více než 335 milionů, radnice plánuje, že z rozpočtu uvolní zhruba 173 milionů. Zbytek se rozdělí mezi ostatní a také dotace. 

Samotné práce výrazně zkomplikují dopravu i život obyvatel nejenom čtvrti Nové Město. „Chtěl bych proto všechny dotčené rekonstrukcí požádat o shovívavost a trpělivost,“ vysvětluje v tiskové zprávě místostarosta Jičína Petr Hamáček. Rekonstrukce bude probíhat na etapy.  

  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky rekonstrukce, Jičín, doprava, novodobá historie, radnice, projekt, Královéhradecký kraj, Irma Geisslová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín připravuje největší rekonstrukci v novodobé historii. Výrazně omezí život i dopravu ve městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.