Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část aut hasičů a zdravotníků má v Hradci Králové automatickou zelenou na semaforech

Část vozidel hasičů a zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové při zásazích využívá automatickou zelenou vlnu na semaforech. Umožňuje jim to od konce loňského roku takzvaný preferenční modul propojující auta s inteligentním dopravním systémem. Město ho spustilo loni na jaře. Částku 1,32 milionu korun na pořízení 14 elektronických modulů hasičům a zdravotnickým záchranářům poskytla hradecká radnice.

"Systémem je vybaveno osm takzvaných prvovýjezdových cisteren a výškové techniky na stanicích U Přívozu a na Pražské třídě. Na místo zásahu se dostanou rychleji a bezpečněji," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči odhadují, že jízda přes Hradec Králové se jim zkrátí až o minuty.

Zařízení s řízením semaforů komunikuje automaticky, řidič nemusí při jízdě nic ovládat. Přijímač na křižovatce pozná, z kterého směru se k němu houkající auto hasičů či zdravotníků blíží. Vytvoří jim zelenou vlnu, ostatní směry i chodci dostanou v křižovatce červenou. Důležité je to, že řidiči ostatních aut křižovatku díky koordinaci systému včas opustí a záchranáři se v ní již nemusejí proplétat mezi stojícími vozy.

Zdravotničtí záchranáři jednotkami vybavili šest sanitních vozů na základnách v Hradci Králové. "Získáváme s nimi zkušenosti. S obnovou vozového parku ale budeme zvažovat nákup dalších jednotek," řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů korun v Hradci Králové funguje od začátku dubna 2023. Jeho výstavba trvala od poloviny roku 2021. Hlavní částí systému bylo osazení 34 křižovatek a čtyř přechodů pro chodce novými semafory se zabudovaným řízením dopravy.

Systém má především zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Také umí monitorovat překračování rychlosti vozidel a jízdu na červenou. Se sankcionováním řidičů za jízdu na červenou a za překročení rychlosti radnice začala loni v květnu. Dalším modulem systému je preferování vozidel městské hromadné dopravy, která mají zpoždění.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky ČR, správa, automobilová, hasiči, zdraví, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část aut hasičů a zdravotníků má v Hradci Králové automatickou zelenou na semaforech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.