Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce čističky odpadních vod ve Dvoře Králové má být dokončená v květnu. Ušetří 40 procent nákladů

Od října roku 2022 Dvůr Králové nad Labem rekonstruuje a modernizuje čističku odpadních vod, kterou provozuje společnost Městské vodovody a kanalizace (MěVaK). V těchto dnech se dokončují poslední úpravy. Podle radnice by mohlo být vše hotové během května. Modernizace celého systému vyjde na 61 milionů korun.

„Zbývá dokončit rekonstrukci druhé technologické linky biologického čištění, zrealizovat navýšení hydraulické kapacity vstupní čerpací stanice a osadit dispečerské středisko. Poté dojde ke komplexnímu spuštění intenzifikované čistírny,“ uvedl v tiskové zprávě jednatel společnosti MěVaK Petr Mrázek

Na konci října loňského roku se podařilo dokončit soustavu hrubého předčištění a jednu ze dvou biologických linek. Právě nová soustava vytáhne z vody jakékoli kusy látky nebo vlhčené ubrousky. Kromě toho z vody vypreparuje i písek a další nečistoty. Odtud pokračuje voda do rozdělovacího objektu a následně na linky biologického čištění.    

Rekonstrukce čističky radnici přijde na necelých 61 milionů korun. Radnici se alespoň částečně podařilo ušetřit díky získané dotaci ve výši 18,2 milionu. Dalších 20 milionů korun MěVaK platí z úvěru a zbytek z vlastní kapsy.  

„Momentálně je proinvestováno zhruba 45 milionů. Dotace je čerpána ve výši 13,5 milionu. Hotovo by mělo být do konce letošního května, což potvrdil dodavatel stavby,“ podotýká jednatel společnosti. Hlavním důvodem rekonstrukce bylo zefektivnění procesu čištění odpadních vod a zlepšení kvality.  

Dvůr chce letos investovat 170 milionů. Většina půjde do oprav a vodohospodářské infrastruktury

Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku během letošního roku počítá s investicemi v celkové výši 170 milionů korun. Největší částku spolknou opravy a také budování a modernizace vodohospodářské infrastruktury. Radnice chce zároveň pokračovat ve...

I přes úsporu na provozu se cena vodného a stočného zvedla  

Modernizovaná čistička odpadních vod ve Dvoře Králové by měla ušetřit zhruba 40 procent nákladů na její provoz. I přesto radnice přistoupila k úpravě ceny vodného a stočného. Došlo totiž ke změně sazby DPH, která stoupla z deseti na 12 procent.  

Novou cenu vody schválili zastupitelé na svém prosincovém jednání. Za kubík odebrané a vypuštěné vody zaplatí odběratelé ve Dvoře Králové nad Labem nově 96,85 koruny včetně DPH. Jde o navýšení původní ceny o zhruba šest procent.  

„Při stanovení kalkulace vodného a stočného na další období jsme vycházeli z aktuálních výsledků za období leden až září letošního roku s predikcí vývoje na rok 2022. Do kalkulace se započítává nejen objem fakturované vody, ale také náklady na energie a výše nájmu za provozovanou vodohospodářskou síť, který MěVaK hradí městu a který by město mělo investovat zpět do obnovy sítě,“ obhajuje rozhodnutí Petr Mrázek. 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce čističky odpadních vod ve Dvoře Králové má být dokončená v květnu. Ušetří 40 procent nákladů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.