Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Trutnově skončilo testování nového systému svážení odpadu. Výsledky jsou pozitivní

Po roce je v Trutnově čas na bilancování. Město před rokem zavedlo nový systému svozu odpadu Door-to-Door. Výsledky se dostavily. V porovnání s rokem 2022 ubylo směsného komunálního odpadu o 330 tun.

S Door-to-Door neboli svozem separovaného odpadu od jednotlivých nemovitostí začal Trutnov od 1. ledna 2023. Nejprve se do systému zapojily rodinné domy a část menších bytových domů. Každá nemovitost obdržela zdarma nádoby na jednotlivé suroviny, a to na plast, papír a bioodpad. „Tomu jsme přizpůsobili frekvenci svozu, kdy se každý týden sváží jiná surovina. Dvakrát do měsíce svážíme směsný odpad a bioodpad, jednou měsíčně papír a jednou plast,“ vysvětluje Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov.

Výsledky jednoho roku fungování Door-to-Door ukazují, že se systém osvědčil a má smysl v něm pokračovat. Produkce směsného komunálního odpadu se snížila o 330 tun v porovnání s rokem 2022. Lidé roztřídili o 37 % více papíru (tedy o 161 tun více), o 31 % více plastu (o 108 tun více) a o 15 % více bioodpadu (o 176 tun více). „Při nastavení systému Door-to-Door jsme vycházeli ze skutečnosti, že nulová donášková vzdálenost pro občana je základním předpokladem pro vyšší hodnoty vytříděnosti odpadu. To se myslím 100% potvrdilo. Občanům jsme nabídli lepší a komfortnější službu, a to se nám vrátilo v podobě vyšší produkce tříděných odpadů,“ hodnotí výsledky projektu Jiří Ticháček, ze svozové společnosti Marius Pedersen, a. s.

Následně od 1. září město spustilo unikátní pilotní projekt v rámci celé ČR, kdy do Door-to-Door zapojilo první sídliště – Šestidomí, tedy 540 domácností. Každá od radnice obdržela zdarma tašky určené na třídění odpadu přímo v domácnosti pro co nejsnazší separaci. Frekvence svozu zůstala zachována. „Před spuštěním projektu se na Šestidomí vyseparovalo pouhých 22 % z celkového množství odpadu, po třech měsících jeho fungování už to bylo 57 %. Množství odpadu, který končí na skládce, tak občané sídliště Šestidomí snížili o 35 %,“ chválí výsledky Vendula Kasperová. „V oblasti sídlištní zástavby jde o vynikající výsledek. Ve větších městech je totiž potenciál produkce tříděných odpadů zejména na sídlištích. Je tedy nezbytné, aby se pilotní projekt sídliště Šestidomí postupně rozšířil na všechna trutnovská sídliště,“ doplňuje Jiří Ticháček.

Pro letošek chce Trutnov systém svozu Door-to-Door rozšířit i k bytovým domům a na sídliště v Náchodské ulici. Jednotlivá SVJ, bytová družstva či majitelé domů budou postupně osloveni a instruováni, jak se do systému co nejsnáze zapojit. Pokud mají zájem o zapojení již nyní, mohou kontaktovat referentku odpadového hospodářství Ing. Michaelu Víškovou na e-mailu viskova@trutnov.cz nebo na tel. 499 803 253.

Door- to-Door spočívá v roztřídění co nejvíce odpadu na jednotlivé suroviny, aby toho směsného, který z černých popelnic putuje přímo na skládku, ubylo. Důvodem je zdražování poplatku za jeho ukládání na skládku s tím, že od roku 2030 bude skládkování energeticky využitelného odpadu zakázáno. „Jsem velice rád, že jsme projekt na Šestidomí vyzkoušeli a obyvatelům děkuji, že do toho šli s námi. Tím, že třídíme, se chováme šetrněji k životnímu prostředí a přispíváme ke zpomalení růstu nákladů na likvidaci námi vyprodukovaných odpadů,“ popisuje význam třídění Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky Door to door, Trutnov, odpad, sběr, ČR

V Trutnově skončilo testování nového systému svážení odpadu. Výsledky jsou pozitivní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.