Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veřejnost v Hradci Králové si mohla zkusit fyzické testy k policii. Polovina neprojde, tvrdí instruktor

Policie v Hradci Králové uspořádala fyzické testy nanečisto. Jich se ve sportovním areálu na Háječku zúčastnila zhruba stovka studentů a také několik zájemců z řad veřejnosti. Fyzická způsobilost je jedna z hlavních podmínek pro nástup k policii. Testy přitom nezvládne zhruba polovina uchazečů.

Člunkový běh, kliky, celomotorický test a běh na jeden kilometr. To jsou čtyři disciplíny, kterými je třeba projít, aby se mohl stát zájemce policistou. „Trénovala jsem pravidelně, ale nejvíc mě dneska překvapilo klikování,“ řekla Hradecké Drbně adeptka Kristýna.  

Právě kliky patří mezi nejproblémovější disciplíny. Zájemce musí udělat minimálně 18 technicky správných kliků. Jakmile přestane cvičit, končí. Instruktoři mu navíc započítají pouze správně provedené opakování. „S tím má celá řada mladých kluků veliké problémy. To je z mého pohledu tristní,“ řekl Hradecké Drbně kapitán Tomáš Malý, který měl hodnocení na starosti.  

Pro splnění kritérií je nutné, aby v každé disciplíně získal adept minimálně čtyři body. Pro úspěšné absolvování fyzických testů pak musí nasbírat minimálně 36 bodů.  

Člunkový běh se běhá čtyřikrát na vzdálenost deseti metrů. Nejhorší čas pro úspěšné absolvování je 14,5 vteřiny. Následují zmíněné kliky s minimálním počtem 18 opakování. Celomotorický test je složen s co nejvíce opakování. Adept musí střídavě lehat na záda a břicho. Za dvě minuty musí splnit alespoň 18 opakování. Závěrečnou disciplínou je běh na kilometr. Tím neprojde nikdo, kdo má horší čas než 5 minut a 15 vteřin.  

„Kritéria pro získání minimálního počtu bodů jsou z mého pohledu naprosto jednoduché. Běžný člověk bez zdravotních komplikací by to měl zvládnout bez problémů. Důležité je ale říct, že minimální body ve všech disciplínách nestačí. Proto je třeba v každé z disciplín získat více než minimum bodů,“ dodává pro Hradeckou Drbnu Malý.

Fyzické testy jsou jen třetinou příjímacího řízení  

Fyzická způsobilost je pro policistu sice důležitá, nejde však o jediný předpoklad, který musí žadatel o práci v modrém splňovat. Nejobávanější částí příjímacího řízení jsou takzvané psychotesty. Těmi projde jen 42 procent zájemců.  

Jde o celodenní vyšetření a sérii rozhovorů s odborníky, kteří mají za úkol zjistit psychický stav zájemce. Podle úspěšných absolventů jde o psychicky náročnou a únavnou řadu testů.  

K tomu policie posoudí i zdravotní způsobilost žadatele. Ta vyloučí například uživatele drog nebo zájemce, kteří trpí některou z nemocí, která by mohla výkon ve službě ovlivnit.  

Pokud žadatel o práci u policie všemi těmito příjímacími bloky projde, nastoupí na bezmála roční školení. Tam se během několika měsíců naučí zákony, sebeobranu, způsob řízení, střelbu, a vše, co bude potřebovat pro práci v terénu.  

Ještě před absolvováním přijímacího řízení však musí zájemce splňovat minimální podmínky pro přijetí. Musí být starší 18 let s minimálně středoškolským vzděláním. Nesmí být členem žádné politické strany a naopak musí být trestně bezúhonný.  

„Při posuzování o bezúhonnosti se nepřihlíží k zahlazení odsouzení nebo rozhodnutí prezidenta republiky, v jejichž důsledku se na občana hledí jako by nebyl odsouzen,“ uvedla mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková.  

V hradeckém kraji chybí 215 policistů  

V modrých uniformách aktuálně pracuje 1 738 policistů. Lidé v současné době chybí na všech obvodních odděleních. Největší nedostatek zájemců je na Rychnovsku a Trutnovsku. Naopak nejvíce naplněných míst je v současnosti na Náchodsku.  

Během roku 2023 v Královéhradeckém kraji projevilo zájem 298 uchazečů. Naopak 64 policistů během posledního roku řady opustilo. Už dávno neplatí, že je práce u policie pouze pro muže. V současné době tvoří 16 procent celého policejního sboru ženy. 

Policie zájemcům nabízí základní pracovní dobu služby 37,5 hodiny týdně a šest týdnů dovolené. Dále poté příspěvky na stravování, rekreační pobyt, příspěvky na cestovné nebo například dovolenou. Nově nastupující policisté mají navíc nárok na náborový příspěvek v hodnotě 75 tisíc korun, který se vyplácí po půl roce ve službě. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky policie, fyzické, testy, zkouška, příjímací, řízení, Královéhradecký, veřejnost, student, kliky, běh, člunkový běh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost v Hradci Králové si mohla zkusit fyzické testy k policii. Polovina neprojde, tvrdí instruktor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.