Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové získal z re-use projektu 400 tisíc korun. Peníze pomáhají s obnovou zeleně

Díky re-use projektu v Hradci Králové se podařilo získat přes 400 tisíc korun, které nyní pomůžou s obnovou a údržbou zeleně v krajské metropoli. Projekt v současnosti funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech včetně jednoho dobročinného bazaru v centru města. Cílem projektu je předcházet zbytečnému vzniku odpadů.

Re-use projekt vznikl v Hradci Králové v roce 2020. Poprvé ho radnice vyzkoušela ve svém sběrném dvoře Bratří Štefanů. Od té doby se z něho podařilo získat 800 tisíc korun. „O tom, že si občané projekt oblíbili, svědčí i fakt, že jen za rok 2023 bylo získáno 403 tisíc korun, z toho přibližně 86 tisíc korun činily tržby po třech měsících fungování dobročinného re-use bazaru a věnovány byly Technickým službám Hradec Králové,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). 

Tyto peníze z re-use bazaru nyní dostali pracovníci technických služeb, kteří za ně vysadí stromy například v ulici Na Drahách. Kromě toho se použijí na záhony v městských parcích. Samotné tržby z re-use pointů dostanou Městské lesy Hradec Králové. Účel však zůstává stejný – obnova zeleně.  

Vznikem nového re-use bazaru v Kotěrově ulici vznikla i nová pracovní místa. Lidé tam mohou nechat, a naopak i pořídit nábytek, nářadí, sportovní potřeby, kuchyňské vybavení, knihy a dokonce i zánovní elektrospotřebiče. 

Projekt funguje na jednoduchém principu. Věci, které běžně lidé vyhodí na skládku, mohou odevzdat na re-use pointy nebo bazaru. Tam si je za pár korun může koupit někdo jiný. „Znamená to, že již nepotřebné věci najdou využití u někoho jiného. Prodejem funkčních věcí pomáháme nízkopříjmovým skupinám občanů a zároveň díky vybraným financím podpoříme péči o městskou zeleň,“ vysvětluje Řádek. 

Re-use bazar je otevřený vždy v pondělí, středu a pátek vždy od 13:00 do 17:00 a v sobotu od 8:00 do 12:00. Provozní doba re-use pointů na jednotlivých sběrných dvorech se řídí otevírací dobou jednotlivých míst. Přesný rozpis čtenáři najdou na stránkách technických služeb. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, projekt, peníze, bazar, sběrný dvůr, Lukáš Řádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové získal z re-use projektu 400 tisíc korun. Peníze pomáhají s obnovou zeleně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.