Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přestavba Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027

Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu bude radnice dělat podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž není upřednostněna žádná forma dopravy. Novinářům to dnes řekli představitelé města. Proti chystané přestavbě vznikla petice, kritikům hlavně vadí výrazná redukce parkovacích míst.

"Chceme náměstí otevřít lidem, aby na náměstí chodili bez velkých bariér, aby prostor byl zásadně oživen a nepatřil pouze parkujícím autům," řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Na náměstí by měla vzniknout dvě stromořadí, přibýt vodní prvky a systém zasakování, které by pomáhaly s ochlazováním prostoru. Místo kočičích hlav by náměstí mělo být předlážděno řezanou dlažbou, restaurační zahrádky by měly mít jednotný charakter.

Současný počet 230 parkovacích míst, která jsou ve středu náměstí, by se měl redukovat na 65 míst na jižní a severní straně náměstí. Střed náměstí by měl patřit chodcům a měl by být místem pro veřejné aktivity. Redukci parkovacích míst má vyrovnat zřízení nových parkovacích míst v okolních ulicích Komenského a Víta Nejedlého. "V Komenského ulici by mělo přibýt zhruba 90 kolmých parkovacích míst," uvedl architekt Jaromír Chmelík. Připomněl, že v minulých letech vznikly u Velkého náměstí dva parkovací domy s osmi stovkami míst.

Proti změnám chystaným radnicí v prosinci vznikla petice nazvaná Za zachování života na Velkém náměstí. "Bez možnosti dopravní obsluhy a přístupu na Velké náměstí přestane historické centrum prosperovat a stane se místem duchů," stojí v petici, kterou podepsalo přes 200 lidí. Podle zástupců petentů Karla Pohnera by problém vyřešilo vybudování podzemního parkoviště tak, jak o něm uvažovalo minulé vedení města.

S budováním podzemního parkoviště radnice již nepočítá. S odpůrci přeměny náměstí je vedení města připravené diskutovat. Podle primátorky zkušenosti z míst, kde dostali přednost lidé před auty, obavy podnikatelů nepotvrzují. "Nikde se nepotvrdilo, že by jejich podniky bankrotovaly. Je možné, že dojde ke změně klientely jejich podniků. Ale transformace náměstí je nutná, pokud z něj nechceme mít tepelný ostrov a ostudné parkoviště," řekla.

Opravu náměstí město chystá od roku 2007. Kvůli námitkám části obyvatel ale stavba dosud nezačala. Různé snahy města situaci odblokovat úspěchem neskončily. Žádost města o vydání územního rozhodnutí od srpna 2016 řeší stavební úřad v Hořicích, kam bylo pro podezření z podjatosti vedení města a hradeckého úřadu územní řízení přesunuto.

Nové vedení města vzešlé z voleb v roce 2022 loni rozhodlo, že základní koncept rekonstrukce náměstí změní a zahrne do něj nové požadavky. Nový koncept pro město zpracovalo sdružení společností ARN studio a Architekti chmelík & partneři. Navázalo na původní návrh rekonstrukce z dílny ARN studia, které v roce 2009 město pro obnovu náměstí vybralo.

Nový koncept radnice v následujících týdnech představí zastupitelům, veřejnosti, místním podnikatelům či komisím místních samospráv. Zpracovatele projektové dokumentace by město chtělo mít vybraného letos. Pokud by se městu podařilo v roce 2026 získat společné územní rozhodnutí a stavební povolení, mohla by stavba začít v roce 2027.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, stavby, architektura, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.