Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

ČERVEN 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

I tento měsíc se v Hradci Králové a Královéhradeckém kraji stala celá řada věcí, u kterých nemohla Hradecká Drbna chybět. Ve velkém se řešila například bezpečnost v krajské metropoli, rychlost očkování nebo nekončící politická krize na magistrátu. Velký zájem vyvolala i otrava jídlem na Stříbrném rybníku v Hradci Králové. Níže připomínáme největší témata uplynulého měsíce.

Otrava jídlem na Stříbrňáku

Dalším velkým tématem byla otrava jídlem v kempu na Stříbrném rybníku v Hradci Králové. Po zdravotních komplikacích v nemocnici skončily tři děti a dvě dospělé osoby. Krajská hygienická stanice případ stále vyšetřuje. Podle prvotních informací mělo jít o otravu jídlem, které bylo do kempu přivezeno od dodavatele.

V jednom z kempů se otrávilo přes 20 lidí. Záchranáři zvažovali vyhlášení mimořádné události

V nemocnici skončily tři děti a dvě dospělé osoby poté, co se na škole v přírodě otrávily jídlem. Zažívací problém mělo více než 20 osob. Záchranáři zvažovali vyhlášení prvního stupně mimořádné události. K tomu nakonec nedošlo.

Podle prvních informací od záchranářů mělo mít zdravotní komplikace zhruba 20 lidí. Krajská hygienická stanice následně uvedla, že se otrava týkala celkem tří desítek lidí. Šlo především o děti, které do Hradce Králové přijely na školu v přírodě.

Je v Hradci Králové bezpečno?

Tuto otázku si zřejmě položil i autor petice Jiří Novák. Po magistrátu chce, aby začal jednat v otázce agresivních nepřizpůsobivých občanů. Naráží na několik incidentů z historického centra. Jde například o brutální napadení, kterého se účastnili i děti ve věku 14 a 17 let. Napadený byl vážně zraněn a hospitalizován ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

V Hradci Králové vznikla petice proti násilí. Reaguje na nedávné brutální napadení v Kopečku

Nedávné brutální napadení v historickém centru Hradce Králové vyvolalo otázky bezpečnosti v krajské metropoli. V této souvislosti vznikla i petice s názvem "STOP NÁSILÍ v Hradci Králové". Podle autorů petice je třeba ihned jednat. Dlouhodobé...

Autor petice město žádá, aby zajistilo trvalou přítomnost strážníků v problémových lokalitách a zabránilo se útokům na místní občany. Dále požaduje, aby vedení města přestalo poskytovat sociální bydlení v historickém centru města. Ve třetím bodu uvádí, aby magistrát prověřil schopnost rodin agresorů vychovávat své děti.

Podle policie podobných případů v Hradci Králové ubývá. V rovině trestného činu úmyslného ublížení na zdraví spáchaného na veřejnosti bylo v posledních 12 měsících řešeno 13 skutků. V předchozích 12 měsících bylo na policii podobných incidentů oznámeno 20, uvedla v první polovině měsíce policie.

Na policii v Hradci Králové volalo hned několik lidí, kteří upozorňovali na muže v ulici Resslova. Podle svědků vykřikoval a vyhrožoval tím, že někoho zabije. V ruce přitom držel mačetu. Na místo ihned vyjelo několik hlídek policie.

Očkování v Královéhradeckém kraji

Hradecká Drbna se věnovala i očkování v Královéhradeckém kraji. Na dlouhé čekací doby upozornil naši redakci devětadvacetiletý Tomáš Prouzek z Hradce Králové. Ten na druhý PIN kód čekal 3,5 týdne. K první dávce vakcíny se dostane až po více než měsíci. Vybral si nejvytíženější očkovací místo v Královéhradeckém kraji. A to Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Mladší lidé čekají na očkování v hradeckém kraji déle. Někteří se k první dávce dostanou až po měsíci

Očkování proti onemocnění COVID-19 pokračuje v celém Královéhradeckém kraji podle plánu. Některé mladší ročníky však na první dávku čekají i několik týdnů. Nejdelší čekací doby jsou na očkovacích místech ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a...

V nemocnicích v Hradci Králové a Trutnově se v současné době čeká nejdéle. K volnému termínu se lidé mohou dostat až po 2,5 týdnech. Naopak nejrychleji jsou lidé očkováni v Jaroměři, Rychnově nad Kněžnou a Vrchlabí.

V Královéhradeckém kraji bylo vykázáno přes 430 tisíc dávek naočkované vakcíny. Kompletně naočkováno je zhruba 170 tisíc lidí. To odpovídá 31 procentům obyvatel kraje. V kategorii do 30 let věku má dvě dávky pouze pět tisíc lidí.

Hradecká politická krize nebere konce

Velkým tématem stále zůstává politická krize na radnici v Hradci Králové. Tento měsíc přišlo ODS s návrhem široké koalice. Tu však občanští demokraté dlouhodobě odmítali. Opoziční strany si toto jednání vyložili jako předvolební boj a nastavili vlastní pravidla. Jedním z nich bylo odvolání náměstka Jiřího Bláhy a primátora Alexandra Hrabálka. O to se pokusili na posledním zasedání zastupitelstva. Marně.

Piráti se v Hradci Králové neúspěšně pokusili odvolat primátora Alexandra Hrabálka

Piráti se dnes na zasedání zastupitelstva Hradce Králové neúspěšně pokusili odvolat z funkce primátora Alexandra Hrabálka (ODS). Zastupitelé odmítli bod zařadit na program jednání. Pro zařazení bodu bylo 12 hlasů, ke schválení bylo potřeba...

Politická krize v Hradci Králové začala v listopadu loňského roku, kdy od koaliční smlouvy odstoupili zástupci Změny a Zelených. Od té doby město prakticky nemá kompetentní vedení. I přesto si většina zastupitelských klubů myslí, že je možné v tomto složení vydržet až do komunálních voleb v příštím roce. Tématu jsme se věnovali i v naší pravidelné Politické koridě.

Může Hradec Králové fungovat bez úplného vedení až do voleb? Zeptali jsme se zastupitelských klubů

Od listopadu loňského roku hradeckou radnici zmítá politická krize. Vládnoucí koalice se rozpadla poté, co od smlouvy odstoupili zástupci Změny a Zelených. Od té doby nemá Hradec Králové kompetentní vedení. Všechna dosavadní vyjednávání skončila...

Pravidelné rubriky Hradecké Drbny

O politické koridě jsme se zmiňovali výše. V té jsme se zastupitelských klubů v Hradci Králové ptali na současnou krizi ve vedení města. Řada z nich souhlasila s myšlenkou, že je v tomto složení možné dovést krajskou metropoli až ke komunálním volbám. Připomínáme, že současná koalice je tvořena z hnutí ANO a ODS a stále chybí jeden náměstek.

Červnovým neobyčejným se tentokrát stal Vladimír Šmicer. Povídání s ním jsme zaměřili na kandidaturu do fotbalové asociace. Tu oznámil v dubnu, ale své rozhodnutí vzal nakonec zpět. Čtenář tohoto článku si udělá velice dobrou představu o tom, jak český fotbal funguje a jaké změny by si zasloužil.

Jsem překvapen, kolika klubům vyhovují staré struktury, říká Vladimír Šmicer

Osobu Vladimíra Šmicera netřeba dlouze představovat. První český vítěz Ligy mistrů ve fotbale, Slávista a dlouholetá opora klubů jako Lens nebo Liverpool v dubnu oznámil kandidaturu na předsedu fotbalové asociace. Po necelém měsíci vzal své...

Další velká témata z našeho města a kraje

Tento měsíc se v Hradci Králové konal tradiční Divadelní festival. I když se uskutečnil v klasickém rozsahu, bylo třeba zavést některá omezení. I přesto se vše obešlo bez komplikací a návštěvnost byla nad očekávání pořadatelů.

S nápadem na uskutečnění Divadelňáku, přišel tehdejší ředitel Klicperova divadla. Každý rok se tam sjíždí lidé z celé Evropy

Včerejším večerem skončil v Hradci Králové 26. ročník Mezinárodního divadelního festivalu, který tentokrát nesl název REGIONY- Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. Koho ale napadla myšlenka uspořádat před více jak čtvrt stoletím...

Po ničivém tornádu na jižní Moravě se vznesla obrovská vlna solidarity v celé České republice. Výjimkou nebyl ani Královéhradecký kraj. Hradec Králové, Náchod, Trutnov ale i hejtmanství přispěli finančními prostředky nejpostiženějším obcím. Další stovky lidí poskytli i materiální pomoc.

OBRAZEM: Jak vypadal víkend hradeckých hasičů na jižní Moravě? Dnes se bude rozhodovat o finanční pomoci

Desítky policistů, hasičů ale i dobrovolníků vyrazilo už v pátek na pomoc obcím zasaženým tornádem. Na jižní Moravě tito lidé pracovali takřka celý víkend. Jejich práci si můžete prohlédnout v rozsáhlé galerii uvnitř článku. Další pomoc z...

Během června jsme přinesli článek o koncentračním táboře v Meziměstí na Náchodsku. Na území dnešní republiky bylo celkem šestnáct poboček koncentračního tábora Gross-Rossen. Jedna z nich na Náchodsku, v Meziměstí, a šest na Trutnovsku – ve Vrchlabí, v Trutnově, Žacléři, Poříčí, Libči a Bernarticích.

Nejen Osvětim nebo Terezín. Koncentrační tábor byl i v Meziměstí na Náchodsku

Když se řekne Terezín, Osvětim, Buchenwald, Dachau… všichni ví, že je řeč o jedné z nejtemnějších kapitol novodobých dějin. Málokdo už ale ví, že nejen pracovní tábory, ale přímo i pobočky velkých koncentračních táborů se nacházely i u nás, na...

Tento měsíc vzal lidi za srdce příběh čápa Bukáčka z Trutnovska. Jeho družka zahynula v drátech vysokého napětí a on zůstal sám na výchovu mláďat. Podpory se mu dostalo i od dobrovolníků. Po žebříku do hnízda nosili potravu pro mladé.

Čáp Bukáček z Trutnovska zůstal sám na péči o mláďata, samice zahynula ve vedení

Tisíce lidí na webkameře online sledují osud čápa Bukáčka z Mladých Buků. Jenže čáp už podruhé tragicky přišel o svou partnerku. Obě uhořely po dosedu na dráty vysokého napětí. Bukáček zůstal sám na péči o čtyři mláďata, lidé mu však pomáhají.

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky přehled, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, červen, bezpečnost, kriminalita, očkování, otrava, Stříbrný rybník, politika, krize, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, jídlo, magistrát, Krajská hygienická stanice, ODS, Trutnov, Volby do zastupitelstev obcí v

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERVEN 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.