Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čáp Bukáček z Trutnovska zůstal sám na péči o mláďata, samice zahynula ve vedení

Tisíce lidí na webkameře online sledují osud čápa Bukáčka z Mladých Buků. Jenže čáp už podruhé tragicky přišel o svou partnerku. Obě uhořely po dosedu na dráty vysokého napětí. Bukáček zůstal sám na péči o čtyři mláďata, lidé mu však pomáhají.

Pokud by čáp Bukáček čtveřici vylíhnutých mláďat opustil, nepřežila by. Byla totiž téměř holá a zemřela by na podchlazení nebo by na ně zaútočil jiný predátor. „Jednou z možností bylo všechna mláďata odebrat a vykrmovat je v záchranné stanici a případně je později adoptovat do hnízd jiných čápů. Toto řešení s sebou ale nese adaptaci na lidskou péči a ztrátu plachosti,“ vysvětluje David Číp ze záchranné stanice JARO Jaroměř. Proto se ochránci rozhodli nechat čápata v hnízdě a zkusit Bukáčkovi suplovat funkci druhého rodiče. „Čápata jsou stále v kontaktu s čápem v přirozeném prostředí a nevznikne tak silná vazba k člověku. Z tohoto důvodu se nosí krmení na hnízdo a v případě deště i seno, protože samotný čáp nemá možnost opustit hnízdo a potřebné přinést. Pud mu velí zůstat na hnízdě a chránit malá mláďata, dokud ho jiný čáp nevystřídá. Jakmile nebudou čápata vyžadovat inkubaci, krmení se na hnízdo již nosit nebude,“ dodává Číp.

Osud čapí rodiny vyvolal vlnu solidarity napříč celou republikou. Lidé posílají peníze na transparentní účet a přinášejí vhodné krmivo. Potřeba jsou malé rybičky kolem deseti centimetrů a malé myši a křečci, jednodenní holátka.

„Vylézt nahoru je to nejmenší. Horší je poshánět a připravit dostatek žrádla,“ řekl Novinkám.cz Šándor Havrán, šestatřicetiletý vlastník bývalého zahradnictví, kde si čápi před lety našli své stále hnízdiště. Šándor leze na dvanáctimetrový sloup dvakrát denně, v šest ráno a v šest večer. Čápy zatím zaopatřuje z vlastních peněz, protože sbírku musí nejprve schválit kraj a peníze projít zdaněním.

Od pátku je ale o jedno mládě v hnízdě méně. „Bukáček vyhodil nejslabší a nejmenší mládě z hnízda ven. Nelze se na něho zlobit, ví, že je sám a snaží se zabezpečit přežití alespoň některým potomkům. Do takové situace se dostal kvůli lidem a jejich drátům vysokého napětí, je vyčerpaný a perou se vněm instinkty. Není to člověk, nejedná na základě emocí, ale pudů. Je to součást života v přírodě,“ uvádí sponzoři kamery Šándor Havrán a Jiří Zeman na Youtube pod živým videem.

Ochránci společně s obcí Mladé Buky se teď snaží apelovat na ČEZ, aby zabezpečil dráty vysokého napětí a k podobným neštěstím už nemuselo docházet.

Lidé mohou život čápů sledovat na Youtube, kamera snímá a online přenáší dění čapí rodiny nejen z Mladých Buků, ale i  v Bohuslaviích, v Trutnově nebo v Žirči u Dvora Králové nad Labem.   

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Štítky čáp, Bukáček, vysoké napětí, mláďata, solidarita, online, kamera, hnízdo, okres Trutnov, peníze, YouTube, Jiří Zeman, ČEZ, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Kolečko

Šandy a Jirko máte můj obdiv. Díky, že se tak staráte. Jste borci.

Úterý, 1. června 2021, 16:46Odpovědět

Čáp Bukáček z Trutnovska zůstal sám na péči o mláďata, samice zahynula ve vedení  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.