Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladší lidé čekají na očkování v hradeckém kraji déle. Někteří se k první dávce dostanou až po měsíci

Očkování proti onemocnění COVID-19 pokračuje v celém Královéhradeckém kraji podle plánu. Některé mladší ročníky však na první dávku čekají i několik týdnů. Nejdelší čekací doby jsou na očkovacích místech ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a Oblastní nemocnici Trutnov.

Statistiky uvádí, že průměrná doba čekání na první dávku proti COVID-19 je na očkovacích místech 1,1 týdne. V praxi však záleží na tom, jak je starý žadatel, zda nemá chronické onemocnění a kolik dalších lidí o očkování požádá. Čekací dobu ovlivňuje i věk ostatních žadatelů. Například devětadvacetiletý Tomáš Prouzek z Hradce Králové na první dávku čeká už přes tři týdny.  

„Registroval jsem se hned jak to bylo pro moji věkovou kategorii možné. Sedl jsem k tomu v pátek 4. června ráno,“ řekl Hradecké Drbně. Na SMS zprávu s druhým PIN kódem čekal 24 dnů. Do samotného rezervačního systému se dostal až po téměř 3,5 týdnech. Ani tím však jeho čekání nekončí. „První volný termín na očkování byl až 13. července,“ potvrdil. Od jeho registrace do centrálního systému očkování až po podání první dávky uplyne 39 dnů.  

Tomáš Prouzek se k očkování registroval do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Vybral si nejvytíženější očkovací místo v Královéhradeckém kraji, kde na vakcínu čeká zhruba pět tisíc lidí. Ty systém automaticky řadí podle priority. Staršího žadatele řadí před mladšího. Chronicky nemocného taktéž.  

„Očkování pokračuje bez komplikací. Očkujeme průměrně tisíc lidí v pracovních dnech a 1600 o víkendech,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.  

Druhým nejvytíženějším očkovacím místem v Královéhradeckém kraji je Oblastní nemocnice Trutnov. Ačkoliv zde ve frontě na vakcínu čeká zhruba 600 lidí, je čekací doba na rezervaci přibližně stejně dlouhá jako v Hradci Králové.  

Naopak nejrychleji se žadatelé dostanou k registraci ve chvíli, kdy se nechají naočkovat v nemocnicích Náchod, Rychnov nad Kněžnou nebo Vrchlabí. Zde je čekací doba do jednoho týdne. Podobně jako v očkovacím centru EDUMED v Jaroměři.  

V Královéhradeckém kraji bylo podáno víc než 400 tisíc dávek  

Podle webu ministerstva zdravotnictví bylo v Královéhradeckém kraji ke včerejšímu dni aplikováno 432 553 dávek vakcín proti onemocnění COVID-19. Kompletní očkování má za sebou 171 tisíc lidí. To odpovídá zhruba 31 procentům všech obyvatel kraje.  

Nejvíce naočkovaných v regionu je lidí ve věkové kategorii +65 let. Takto starých lidí má kompletní očkování 83 266. Naopak do 30 let věku má dokončené očkování jen 5 354 lidí. 

V celé České republice bylo ke včerejšímu dni vykázáno 4,9 milionu dávek očkování. Druhou dávku mají zhruba tři miliony lidí. Pro vytvoření takzvané kolektivní imunity je podle odborníků třeba, aby mělo kompletní očkování sedm až 7,5 milionu obyvatel.  

Za dobu pandemie bylo v Královéhradeckém kraji potvrzeno celkem 103 906 případů onemocnění COVID-19. Nejvíce jich bylo na Jičínsku, nejméně na Rychnovsku. 1 633 lidí v souvislosti s onemocněním COVID-19 zemřelo.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky očkování, Hradec Králové, Trutnov, místo, rezervační, systém, registrace, čekání, doba, týden, měsíc, FNHK, prioritní, COVID-19, Královéhradecký kraj, nemoc, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Jakub Sochor, Ministerstvo zd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladší lidé čekají na očkování v hradeckém kraji déle. Někteří se k první dávce dostanou až po měsíci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.