Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci Králové vznikla petice proti násilí. Reaguje na nedávné brutální napadení v Kopečku

Nedávné brutální napadení v historickém centru Hradce Králové vyvolalo otázky bezpečnosti v krajské metropoli. V této souvislosti vznikla i petice s názvem "STOP NÁSILÍ v Hradci Králové". Podle autorů petice je třeba ihned jednat. Dlouhodobé statistiky však ukazují, že podobných případů ve městě ubývá.

Autorem petice je Jiří Novák, který má na radnici tři základní požadavky. V nich vyzývá město, aby zajistilo trvalou přítomnost strážníků v problémových lokalitách a zabránilo se útokům na místní občany. Dále požaduje, aby vedení města přestalo poskytovat sociální bydlení v historickém centru města. Ve třetím bodu uvádí, aby magistrát prověřil schopnost rodin agresorů vychovávat své děti.

„Někteří z nás se připletli do potyček narkomanů na nádraží. V nočních hodinách je otevřená jen jedna brána, kterou jde projít po výstupu z vlaku směrem na MHD. Na stejném místě se často sdružují tyto existence, takže se jim nejde vyhnout,“ napsal redakci autor petice Jiří Novák.  Podle jeho vyjádření by měla první a poslední bod petice radnice splnit okamžitě.

Novák poukazuje na problémové chování některých lidí ze slabších sociálních rodin. Jako příkladem uvádí nedávné brutální napadení v Kopečku. „Tři napadení lidé skončili v nemocnici, jeden z nich stále bojuje o život,“ řekl.

O incidentu Hradecká Drbna informovala 1. června. Agresory byli dva chlapci ve věku 14 a 17 let. K nim se připojil třiapadesátiletý muž. Nejstarší útočník byl obviněný z těžkého ublížení ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví. Za to mu hrozí tři až deset let ve vězení.  Muž stíhán na svobodě. Ve vazbě skončil sedmnáctiletý mladík, který se podobných činů dopouštěl pravidelně. Úplně nejmladší útočník není trestně odpovědný. Proto byl umístěn do diagnostického ústavu.

Podle Nováka by pomohlo, kdyby město nepřizpůsobivým přistřihlo křídla. Podle jeho slov by toho šlo docílit například zrušením sociálního bydlení v centru města. „Není přece možné, aby běžný člověk platil za byt v centru částky začínající na šesti milionech korun, zatímco antisociální rodiny bez civilizačních návyků se nastěhují vedle za peníze daňových poplatníků,“ řekl Novák.

Na magistrát petice zatím nedorazila

Podle mluvčí radnice v Hradci Králové Kateřiny Šmídové petici zatím nikdo oficiálně nepředložil. „Vznik této petice jsme zaregistrovali, nicméně uvedený problém pochopitelně již řešíme s městskou policií v rámci své kompetence. Tedy ještě před tím, než se petice s podpisovými archy dostane oficiálně na magistrát,“ potvrdil redakci primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Podle jeho slov jsou obsahem petice náležitosti v rovině trestného zákona, což přísluší Policii ČR. Státní i městskou policii chce radnice vyzvat k intenzivnějšímu dohledu nad problémovými lokalitami. „Případem napadení, který petice zmiňuje, se již zabývá agenda sociálně-právní ochrany dětí,“ dodal primátor.

Skupinka mladých lidí přepadla pár v Šimkových sadech. Policie hledá svědky

Ve středu večer byl do Fakultní nemocnice Hradec Králové přivezen muž, kterého v Šimkových sadech přepadla skupina zhruba pětadvaceti mladých lidí. Podle jeho výpovědi některým z nich nebylo ani 18 let. Policie nyní hledá svědky, které by pomohli...

Podobných incidentů v Hradci Králové ubývá

O podobných případech vede Policie Královéhradeckého kraje podrobnou statistiku. V rovině trestného činu úmyslného ublížení na zdraví spáchaného na veřejnosti bylo v posledních 12 měsících řešeno 13 skutků. V přechodzích 12 měsících bylo na policii podobných incidentů oznámeno 20.

„Z výše uvedených údajů a meziročního srovnání je patrné, že této kriminality v Hradci Králové ubývá. Jde tedy svým způsobem o ojedinělé události, které se navíc ve velice krátkém časovém sledu za sebou na území krajského města staly,“ řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Přehled podobných případů v Hradci Králové si mohou lidé prohlédnout na mapě kriminality Policie ČR. Z těchto informací je například patrné, že za poslední rok se v Hradci Králové stala jedna vražda. V současné době má policie označeného pravděpodobného pachatele. Za stejné období však není evidováno žádné napadení se střelnou nebo takzvanou chladnou zbraní (nůž, mačeta atd…).

Nechceme riskovat napadení petičního místa, tvrdí autor

V současné době petici na internetu podepsalo přes 200 lidí. Podle Jiřího Nováka to bude jediná možnost, jak ji podepsat. Petiční stánky po Hradci Králové v plánu nejsou. „Nechceme riskovat napadení petičního místa lidmi, kterých se obsah petice týká,“ řekl redakci.

Petice nemá za cíl dosáhnout určitého počtu podpisů. „Tím se chceme vyvarovat klasického efektu, že po dosažení určeného množství přestanou přibývat podpisy, protože si budou lidé myslet, že už jsme splnili vytyčenou metu,“ řekl Novák. Podle jeho slov jde především o vytvoření tlaku na vedení města, aby se situací začalo něco dělat.

Zvláštností je, že jsou pod peticí podepsáni lidé z Pardubic, Týniště nad Orlicí, Kutné Hory nebo Lípy nad Orlicí.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ryan McGuire | Pixabay

Štítky Hradec Králové, policie, napadení, brutální, bezpečnost, petice, podpis, kriminalita, mapa, statistika, bydlení, nádraží, sociální, magistrát, radnice, Jiří Novák, Kopeček (Bobravská vrchovina), Policie České republiky, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vznikla petice proti násilí. Reaguje na nedávné brutální napadení v Kopečku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.