Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

OBRAZEM: Jak vypadal víkend hradeckých hasičů na jižní Moravě? Dnes se bude rozhodovat o finanční pomoci

Desítky policistů, hasičů ale i dobrovolníků vyrazilo už v pátek na pomoc obcím zasaženým tornádem. Na jižní Moravě tito lidé pracovali takřka celý víkend. Jejich práci si můžete prohlédnout v rozsáhlé galerii uvnitř článku. Další pomoc z Královéhradeckého kraje vychází přímo z radnic nebo sídla Královéhradeckého kraje. Například dnes se bude rozhodovat o mimořádné finanční pomoci hejtmanství i Hradce Králové.

Na místě už od pátka pomáhají policisté a hasiči z Královéhradeckého kraje. „Naše činnost spočívá hlavně v zajišťování poškozených střech. Strháváme zničené konstrukce, pomocí plachet je provizorně zabezpečujeme, odvážíme a likvidujeme suť a nebezpečný odpad. Pomocí motorových pil rozřezáváme zbytky větví a stromů a pomocí čelního nakladače uklízíme trosky z komunikace,“ popsal v sobotu velitel HZS Královéhradeckého kraje Jan Čech. V neděli večer byla už většina střech v zasažených obcích pokrytá plachtami.

Královéhradečtí hasiči zároveň celý víkend organizovali převoz humanitární pomoci – především střešních latí. Lidé je vozili do areálu centrální stanice v Hradci Králové. A byli tak aktivní, že hasiči včera v poledne vyhlásili STOPSTAV. „Děkujeme všem dárcům, kteří věnovali materiál na zajištění střech pro Moravu. Naši centrálu v Hradci Králové jste doslova zavalili dřevem. Prosíme, další materiál už nevozte. Soustředíme se teď na to, aby se vše dostalo co nejrychleji do postižených obcí. Vážíme si vaší ochoty,“ uvedli hasiči.

Ti, kteří na Moravě v posledních dnech pracují, mluví nejenom o obrovské solidaritě, ale i o statečnosti místních. Nikdo nepláče se založenýma rukama, všichni pracují, aby se z pohromy co nejdříve dostali. A jakékoli pomoci si velmi váží. „Pohostinnost místních je vůči všem, kteří pomáhají, ohromná. Nám například poskytl zázemí a prostor pro přespání pan farář na faře v Mikulčicích. A to, že jsme tady dnes opravili střechu, nehrálo žádnou roli,“ napsali královéhradečtí hasiči na sociálních sítích. 

Hasiči a policisté ale na místě nepracují jen na odstranění fyzických následků kalamity. Pomáhají místním celou situaci zvládnout i psychicky. Na místě fungují takzvaní interventi, což jsou odborníci, kteří lidem v krizových situacích naslouchají, podporují je, nikoho nesoudí a pomáhají hledat další řešení. První z nich na místo dorazili už ve čtvrtek večer.

Pomáhá celý Královéhradecký kraj i města

Na dnešním jednání zastupitelstva bude vedení města Hradec Králové rozhodovat o mimořádné finanční podpoře. „Zastupitelstvo bude schvalovat poslání jednoho milionu korun do nejvíce postižených obcí a měst na jižní Moravě,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Z Hradce Králové v pátek odjelo i 12 členů z jednotek dobrovolných hasičů.

O případné finanční podpoře dnes bude jednat i Rada Královéhradeckého kraje. O jakou částku by mělo konkrétně jít zástupci hejtmanství zatím nesdělili. „Budeme reagovat na požadavky, které obdržíme v následujících dnech, a případně zkoordinujeme dobrovolnickou pomoc, kterou lidé nabízí,“ řekl hejtman kraje Martin Červíček (ODS). Hejtmanství navíc uvolnilo infolinku k očkování, kterou využije ke shromažďování podmětů a nabídek pomoci.

Další finanční pomoc odejde i z Náchoda. Radnice rozhodla o uvolnění 25 tisíc korun. „Já osobně, jako poslanec a starosta, posílám na transparentní účet 25 tisíc korun. Peníze budou rozděleny mezi čtyři obce na Hodonínsku,“ uvedl ke konkrétní pomoci starosta Jan Birke (ČSSD).

Z Královéhradeckého kraje v pátek odjelo i zhruba šest desítek policistů. „Je mezi nimi i psovod se služebním psem nebo policisté, kteří například pracují se speciální termovizní technikou," uvedla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Krajská policie má připraveno několik desítek dalších dobrovolníků z řad policistů i civilních zaměstnanců. Na jižní Moravu vyrazí ve chvíli, kdy o ně bude požádáno. Na místě pomáhá i přes 150 vojáků se ženijní techniku.

Kromě pomoci vedení měst se snaží nabídnout pomocnou ruku i řada jednotlivců. A to doslova. Policisté i hasiči však apelují na veřejnost, aby lidé do postižených míst nejezdili. O víkendu se na jižní Moravě kvůli náporu nekoordinované pomoci lidí úplně ucpaly příjezdové cesty. Pro další zájemce navíc už podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) ani není práce. Policisté včera odpoledne dokonce nově přijíždějící otáčeli a posílali zpátky domů.

Pokud by přesto někdo chtěl jet osobně pomoci do postižené lokality, měl by se registrovat na lince 800 129 921. „Bude vás potřeba taky za týden, dva a dál,“ napsal Grolich na svém Twitterovém účtu.

Jak pomoci? Nyní hlavně finančně

Díky obrovské vlně solidarity z celé republiky už improvizované hodonínské distribuční centrum pomoci doslova přetéká věcmi – jsou tu kupy oblečení pro děti i dospělé, spoustu lůžkovin, balené vody i jídla. Proto jihomoravský hejtman také žádá občany, aby do zasažených obcí žádné další jídlo nevozili. „Všeho je dostatek a část se musí vyhazovat,“ řekl Grolich.

Nejvíc je aktuálně potřeba těžká technika, nářadí, pohonné hmoty nebo stavební materiál. Potřeby se ale postupně mění, proto lidé rozhodně nic nezkazí, pokud se rozhodnou pomoci finančním příspěvkem.

VEŘEJNÉ SBÍRKY NA POMOC LIDEM V ZASAŽENÝCH LOKALITÁCH:   

Veřejnou sbírku vyhlásila Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictvím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777.  

Transparentní účet zřídilo i město Hodonín. Libovolnou částku mohou lidé poslat na 123-3116270217/0100. Do zprávy pro příjemce stačí uvést obec, do které vaše peníze chcete poslat. Prostředky z tohoto účtu budou rozděleny mezi občany nejen v Hodoníně, ale i v okolních zasažených obcích - Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky.

Alternativou může být i účet, který spravuje město Břeclav. Peníze lze posílat na 115-8436250277/0100. Místní radnice navíc dává dohromady seznam dobrovolníků. Ti se mohou hlásit na krizovy.stab@breclav.eu, kam lidé mohou posílat své kontakty.

Peníze pro jižní Moravu se sbírají také na dárcovské platformě Znesnáze21.cz. Z původního cíle 1 221 212 korun se díky solidárním lidem dosud podařilo vybrat již přes sedm milionů. Finanční pomoc organizátoři přerozdělí ve spolupráci s krizovými štáby mezi zasažené obce.

Přispět je možné také skrz Člověka v tísni nebo Adru.

Škody na majetku půjdou do miliard korun

Ačkoliv se škody na jižní Moravě stále ještě sčítají, už teď je jasné, že půjde o astronomické částky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje se na krajském a obecním majetku mohou vyšplhat až k 12 miliardám korun. „Škody na soukromém majetku budou mnohonásobně vyšší," zdůraznil Grolich.

Bouřky s tornádem ve čtvrtek večer zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko a poničily 1200 domů, sedm desítek z nich se bude muset strhnout. Počasí přineslo kroupy o velikosti tenisových míčků a tornádo. Bouře ničila domy, auta i zeleň, vyžádala si několik mrtvých a desítky zraněných.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky jižní Morava, pomoc, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Náchod, finance, účet, víkend, práce, galerie, foto, video, následky, Hodonínsko, Břeclavsko, hasiči, policie, dobrovolníci, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, tornádo, radnice, střecha, Ja

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Jak vypadal víkend hradeckých hasičů na jižní Moravě? Dnes se bude rozhodovat o finanční pomoci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.