Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po mostě na obchvatu Hořic začnou řidiči jezdit na konci října. Rekonstrukce je u konce

Přes most na obchvatu Hořic projelo denně 14 tisíc aut. I tak ho Ředitelství silnic a dálnic v polovině roku 2018 úplně uzavřelo a dopravu navedlo přes město. Nyní se práce blíží do finále. Kompletně hotovo a otevřeno má být do konce října.

Půl kilometru dlouhý most vznikl v roce 1979. Poslední rekonstrukcí prošel v roce 1994.

„Probíhají dokončovací práce mostu samotného, jako je montáž odvodnění či instalace protihlukových stěn a mostního zábradlí. Realizující se terénní úpravy na obou předmostích, včetně instalace záchytných a bezpečnostních prvků,“ potvrdila dnes Hradecké Drbně mluvčí ŘSD Kristýna Korenčiková. Před samotným otevřením musí most projít zatěžkávací zkouškou.

Práce spojené s rekonstrukcí mostu na obchvatu Hořic však zdaleka nekončí. Téměř dva roky musela veškerá doprava městem a přes přejezd u vlakového nádraží v Hořicích. To se podepsalo na stavu silnic. Ty Ředitelství silnic a dálnic nechá opravit na začátku jara.

Konkrétně jde o ulice Husova a Táboritská. Na jejich křižovatce se zruší provizorní značení, které bude uvedeno do původního stavu. Z Husové se tak opět stane hlavní silnice. Po novém roce je v plánu opravit i železniční přejezd přes trať z Hradce Králové do Jaroměře.

Kvůli plánované elektrifikaci trati je nový most zhruba o metr výš než ten starý.

Most za 222,7 milionu korun

Stavební práce na rekonstrukci mostu byly zahájeny v dubnu loňského roku. V rámci prací byl prakticky celý most rozebrán a postaven nový – včetně nosných pilířů. Nově bude most doplněn o 2,5 metru vysokou protihlukovou stěnu, která bude na levé straně ve směru na Hradec Králové. Ta by měla ochránit obyvatele Hořic před hlukem ze silnice první třídy.

Při kontrole mostu Ředitelství silnic a dálnic v roce 2018 zjistilo, že je ve špatném stavu. „Spolu s neodpovídající kvalitou použitých betonů z doby výstavby bylo na základě diagnostického průzkumu rozhodnuto o kompletní rekonstrukci,“ řekla před rekonstrukcí mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Most využívalo 14 tisíc aut denně, stále jezdí přes Hořice

Místní si na objížďku velice rychle zvykli. „Doprava ve městě není významně komplikována. Zasahuje pouze jižní část města při napojování na objízdnou trasu,“ řekl starosta Hořic Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj).

Množství aut donutilo Ředitelství silnic a dálnic alespoň částečně opravit některé úseky objízdné trasy ještě během rekonstrukce. Před pár měsíci se jednalo o část silnice mezi přejezdem a napojením na původní trasu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky most, Hořice, rekonstrukce, ŘSD, doprava, dokončení, otevření, říjen, plán, objízdná, trasa, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, Hradec Králové, Aleš Svoboda, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Mizera

Jak praví pan Klobouček - Jaroměř není Ostroměř ale skoro...

Sobota, 26. září 2020, 11:56Odpovědět

Vlastislav Klobouček

Dobrý den,jen věcná poznámka-železniční přejezd o kterém se zmiňujete je na trase Jičín-Hradec Králové Jaroměř je trošku z ruky.????

Středa, 23. září 2020, 22:23Odpovědět

Po mostě na obchvatu Hořic začnou řidiči jezdit na konci října. Rekonstrukce je u konce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.