Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lavičku Rumcajsovy rodiny v Jičíně koupí samotná radnice. Zaplatí za ni 300 tisíc korun

Radnice v Jičíně se rozhodla, že do svého vlastnictví odkoupí nedávno vyrobenou lavičku Rumcajsovy rodiny. Nabídka přišla přímo od jejích autorů, kteří za ni dostanou 300 tisíc korun. Město bude mít za úkol zabránit opotřebení lavičky, ale údržbu a drobné opravy zůstanou stále na autorech.

Na lavičce o délce 3,58 metru, výšce 1,46 metru a váze asi 1,5 tuny jsou vyřezané sedící postavy Rumcajse, Manky a Cipíska. Na opěradle je zobrazeno například Valdštejnovo náměstí, znak Jičína, Prachovské skály, Lipová alej, Zebín nebo například postavy zvířat. Ve dřevě jsou na třech místech vsazené acháty, které pocházejí z nedalekých obcí Železnice a Doubravice.   

Celá lavička je vyřezaná z jednoho dubového kmene. „K vidění je nyní ve Valdštejnově lipové aleji v blízkosti sportovního areálu a hotelu ReStart. Na tomto místě, kde se veřejnosti představila koncem března během putování za Rumcajsem, i zůstane,“ napsal Hradecké Drbně mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.  

Aby nedocházelo k vandalismu, prakticky nepřetržitě ji hlídá bezpečnostní kamera městské policie. Po odkupu radnice ještě zpevní plochu, na které je lavice umístěna. Zároveň tím zabrání pronikání vlhkosti do dřeva. 

„Vliv povětrnostních vlivů ani pověstný zub času se nedají zastavit, avšak město Jičín a autoři udělají vše pro to, aby Lavička Rumcajsovy rodiny zůstala v dobrém stavu co nejdéle,“ dodává Jireš. 

Dílo vzniklo z iniciativy místních občanů. Lavička je dalším dílem, které v Jičíně připomíná pohádkového loupežníka Rumcajse od spisovatele Václava Čtvrtka a výtvarníka Radka Pilaře. Návrh má na starosti Štěpánka Novotná. Následně jde o práci řezbářů Jana Rampase a Luboše Marxe. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Podobský

Štítky Jičín, rodina, Rumcajs, výroba, Václav Čtvrtek, Radek Pilař, lavička, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavičku Rumcajsovy rodiny v Jičíně koupí samotná radnice. Zaplatí za ni 300 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.