Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Propouštění plánuje v hradeckém kraji 17 procent firem, tvrdí výzkum

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce. Propouštění chystá 17 procent oslovených společností, vyplynulo z průzkumu na zlepšení podnikatelského prostředí v Královéhradeckém kraji.

V Hradci Králové se dnes konal kulatý stůl na téma moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji. Akci pořádalo sdružení AFI ve spolupráci s krajem a agenturou CzechInvest. Její součástí bylo i představení výsledků šetření.

Z průzkumu vyplynulo, že 75 procent firem v kraji zasáhlo narušení dodavatelských řetězců v roce 2023. "To je o 20 procentních bodů nad výsledkem za celou ČR. Nadprůměrné procento firem v kraji, konkrétně 92 procent, bylo zasaženo vysokou mírou inflace," uvedl předseda sdružení AFI Kamil Blažek.

Průzkum také ukázal, do kterých oblastí firmy v kraji hlavně plánují investovat, a to i s využitím dotačních titulů. Jsou to především výstavba či pořízení vlastních obnovitelných zdrojů energie a oblasti energetické náročnosti výrobního procesu. Účast na zakázkách při případné obnově Ukrajiny zvažuje v kraji 58 procent firem, celorepublikový průměr je 34 procent.

Co se týče trhu práce v kraji, tak 50 procent firem v regionu uvedlo, že se chystají nabírat nové zaměstnance, 33 procent se nechystá nabírat ani propouštět a propouštět se chystá 17 procent respondentů. Robotizaci či automatizaci plánuje 58 procent společností, celorepublikový průměr činí 68 procent. Respondenti zároveň neočekávají výrazné snižování potřeby zaměstnanců v souvislosti se zaváděním automatizace či umělé inteligence. Firmám v kraji nejvíce chybí vyšší technické pozice a kvalifikovaní pracovníci ve výrobě či skladu, vyplynulo z průzkumu.

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v březnu podle úřadu práce klesla na 3,3 procenta z únorových 3,4 procenta. Práci k poslednímu březnu nemělo 12.408 lidí, proti únoru to bylo o 448 méně. Počet volných míst nahlášených zaměstnavateli úřadům práce v březnu meziměsíčně mírně klesl o 24 na 10.572 míst. V porovnání s březnem roku 2023 nezaměstnanost v kraji vzrostla o jednu desetinu procentního bodu z tehdejších 3,2 procenta.

Za posledních 12 měsíců se nezaměstnanost v kraji pohybuje v intervalu od 2,8 do 3,4 procenta. V celé České republice nezaměstnanost v březnu klesla o jednu desetinu procentního bodu na 3,9 procenta.

Sdružení AFI je organizace pro komplexní podporu investic a investorů v ČR. Vzniklo v roce 1996 jako platforma pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru s cílem zlepšovat české investiční prostředí, podmínky pro investory, legislativu a komunikaci a výměnu informací. Sdružuje přes 40 špičkových firem podporujících prémiové investice, uvádí na webu sdružení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk | Pixabay

Štítky ČR, správa, hospodářství, investice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propouštění plánuje v hradeckém kraji 17 procent firem, tvrdí výzkum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.