Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Trutnově se pustili do oprav drobných památek. Opravují se kříže, pomníky i boží muka

V posledních pěti letech radnice v Trutnově investovala do oprav drobných památek 9,5 milionu korun. A v podobném tempu se s údržbou křížů, božích muk nebo pomníků pokračuje i letos.

Během letošního roku nechala radnice opravit například křížek se sousoším Piety před mostem v Bohuslavicích. „Tento pomníček je od 80. let 20. století zasypán víc jak půl metru v náspu chodníku. Má sice novodobý betonový kříž, ten ale již vlivem koroze výztuže praská. Takto znehodnocen byl při stavbě mostu přes Úpu,“ uvedl v tiskové zprávě Vlastimil Grof, z Odboru rozvoje města MěÚ Trutnov.  

Pravidelnou údržbou prošel i soubor šesti pomníků z oblasti Babí a Horního Starého Města. Naposledy se jich restaurátoři dotkli před více než 15 lety. „Památky očistíme od řas, mechů a prachu, vybarvíme nápisy a celkově je zakonzervujeme proti vodě, aby dřívější oprava vydržela déle,“ upřesňuje Grof. 

Většinu prací na opravách těchto drobných památek má na starosti kameník Oldřich Hnětynka z Jablonce nad Nisou. Za jeho práci mu město vyplatí necelých 300 tisíc korun. Opravy budou probíhat od srpna do října.  

Ohodnoť článek

Foto Vlastimil Grof

Štítky Trutnov, rekonstrukce, renovace, památka, pomník, kříž, oprava, restaurátor, Úpa, Horní Staré Město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trutnově se pustili do oprav drobných památek. Opravují se kříže, pomníky i boží muka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.