Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Cestu na Sněžku olemuje zábradlí. Při stavbě chodníku bude asistovat vrtulník

V úseku od Růžové hory na Sněžku přibude ještě před začátkem letní sezony nerezové zábradlí. V září se tu začne opravovat chodník a postupně by se zde měly vybudovat i lavičky a oplocení na vrcholovém prostranství. Rychlost oprav bude záviset na počasí, hotovo by ale mělo být příští rok. Správa Krkonošského národního parku počítá s investicí necelých 18 milionů korun bez DPH.

Jako první, ještě před začátkem letní sezony, u vrcholu naší nejvyšší hory přibude nerezové zábradlí. "To bychom chtěli začít budovat v květnu a dokončit do konce června. Půjde o 109 sloupků, mezi kterými bude nerezový řetěz. Poté vybudujeme dvacet stálých třímetrových lavic," řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy Klimeš, která bude opravy provádět.

Během září pak přijde na řadu rekonstrukce chodníku, který bude součástí jedné z hlavních turistických tras na Sněžku. Při jeho stavbě se bude používat stará stavební metoda, tak zvané štětování. Kameny jsou do cesty vkládány na výšku, aby byly odolné vůči zátěži a složitým klimatickým podmínkám.

Speciální kámen vhodný na tuto rekonstrukci sem bude přepravovat vrtulník. „Pokládání kamenů a štětování může kvůli ochraně přírody začít až po 1. září. Letos chceme udělat co nejvíce, ale uvidíme, jak nám bude přát počasí. Máme na to ještě příští rok," řekl Klimeš.

Chodník je dvanáct metrů široký a necelých sto metrů dlouhý a firma na jeho renovaci pracovala už v letech 2018 až 2020. Tentokrát se stavební práce budou odehrávat za plného turistického provozu, který by to nemělo nijak narušit.

Cílem těchto nových staveb na vrcholu Sněžky je v maximální možné míře ochránit přírodu a geologické jevy, které v této nadmořské výšce probíhají. Krkonoše patří k nejnavštěvovanějším lokalitám u nás a Správa KRNAP často musela řešit bezohledné turisty, kteří nerespektovali pravidla. Během letní sezony se podél tras na Sněžku instalují dočasné metr vysoké sítě, které mají zamezit vstupu lidí mimo značené cesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kamery Humlnet | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, Trutnovsko, Sněžka, turisté, zábradlí, lavičky, chodník, oprava, sezona, vrtulník, léto, Pavel Klimeš, Krkonošský národní park, Růžová hora, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestu na Sněžku olemuje zábradlí. Při stavbě chodníku bude asistovat vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.