Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Z porodnice na chemoterapii: mladá maminka podlehla rakovině, zůstala po ní jedenáctiměsíční holčička. Přátelé na ni pořádají sbírku

Jen pár týdnů po porodu zjistila mladá maminka Markéta z Hradce Králové, že jí v těle roste agresivní nádor. Místo nejšťastnějšího období v životě s právě narozeným miminkem následoval kolotoč chemoterapií a ozařování. Přestože do poslední chvíle bojovala, po několika měsících léčby nemoci podlehla.

Markéta s Lukášem tvořili několik let šťastný pár. Rodinná idyla se zdála být téměř dokonalá, když se jim koncem loňského roku narodila dcera Valinka. Štěstí mladé rodiny ale netrvalo dlouho.

„Pár týdnů po porodu, v prosinci 2023 si Markétka vyslechla zdrcující zprávu – lékaři jí diagnostikovali agresivní adenokarcinom nejasného původu ve čtvrtém stádiu s metastázemi. Byla to pro ni velká rána. Místo toho nejšťastnějšího období v životě se rozjel kolotoč vyšetření, hospitalizací, chemoterapií, ozařování a posléze podstoupila i biologickou léčbu,“ popisuje Anna Novotná, která společně s Lucií Adámkovou založila finanční sbírku pro mladou rodinu.

Bohužel však žádná léčba nezabrala, po pár měsících karcinom zasáhl všechny orgány. Přesto se mladá maminka nikdy nevzdala, byla plná optimismu a věřila, že se uzdraví. 26. září však své nemoci podlehla. 

„Vůbec nevím, co teď dělat. Do pohřbu to bylo jakžtakž, protože jsem věděl, že ji ještě uvidím. Teď je ale se vším konec a já bez ní nedokážu sám být,“ říká manžel Markétky a táta Valinky, Lukáš.  

Právě pro Valinku a Lukáše přátelé vytvořili sbírku na portálu Donio. „Po zjištění Markétky diagnózy musel Lukáš přestat ze dne na den pracovat a začít pečovat o svou nemocnou manželku, právě narozenou dceru Valinku a syna Lucaska, kterého má z předchozího vztahu. Rodinné výdaje financovali ze společných úspor,“ vysvětluje blízká přítelkyně rodiny, Anna, která spoluvytvořila sbírku s názvem Na život bez maminky Markétky.

„K veškeré té hrůze bylo velmi stresující nechodit do práce a sledovat, jak peníze z účtu postupně mizí. Budoucnost naší rodiny byla velmi nejistá, nevěděl jsem, jak dlouho bude nemoc trvat, kdy budu schopen opět obnovit živnost,“ svěřil se Lukáš přátelům. Na základě toho se Anna s Lucií rozhodly jednat. 

„Nejraději bych neměl žádné peníze, žádný majetek a měl zdravou Markétku. Nebo by nemusela být zdravá, ale stačilo by, kdyby byla bez bolesti a bez komplikací," dodává Lukáš.

Rodinu poznamenanou tragédií nadále čeká řada běžných výdajů. „Finanční částka poputuje na pomoc se splácením hypotéky, na veškeré věci pro Valinku, ale i na nečekané výdaje,“ upřesňuje Anna.  

Příběh mladé rodiny oslovil stovky lidí. Ke dni 10. října bylo na Doniu vybráno 587 306 korun od 651 dárců. „Děkujeme za veškerou pomoc pro Lukáše a Valinku,“ dodává na závěr Anna.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Anny Novotné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z porodnice na chemoterapii: mladá maminka podlehla rakovině, zůstala po ní jedenáctiměsíční holčička. Přátelé na ni pořádají sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.