Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

ODS odchází do opozice. Lídr vítězného ANO chce finální dohodu tento týden, ideálně s SPD

Povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji nabývá konkrétní podoby. V současné době vše naznačuje, že koalice Silní lídři pro kraj skončí v opozici. Do užšího vedení se pak dostane vítězné hnutí ANO spolu s koalicí Hlas samospráv a koalicí spojenou například se SPD nebo Trikolórou.

„ANO a Hlas samospráv se rozhodly jít cestou slabšího uskupení, které nedisponuje potřebnými zkušenostmi ani odborností. Bohužel, dělá to na mě dojem, že od začátku vyjednávání byl jediným cílem pouze převzetí moci bez ohledu na zájmy kraje a jeho obyvatel,“ reagoval na sociálních sítích současný poslanec a senátor Ivan Adamec, který vedl vyjednávání v posledních dnech.

Samotné vyjednávání mezi dvěma nejsilnějšími stranami ztroskotalo na rozdělení mandátů a jednotlivých pozic. ODS i ANO si stála za funkcí hejtmana. Koalice Silní lídři si navíc nárokovala více mandátů. „To by ale neodpovídalo výsledkům voleb. A ty chceme respektovat,“ řekl Hradecké Drbně lídr hnutí ANO Petr Koleta.

Po několika neúspěšných schůzkách se současný hejtman Martin Červíček vzdal pozice vyjednavače, kterou poté převzal jeho kolega Ivan Adamec. Ten po pár dnech oznámil, že ODS odejde do opozice. „Voličům slibuji, že i v opozici budeme důsledně hájit jejich zájmy a pracovat pro dobro Královéhradeckého kraje a dohlížet na to, aby nesklouzl z cesty prosperity a smysluplných řešení,“ dodal.

Poprvé v historii by mohlo do užšího vedení kraje vstoupit SPD

Vítězné hnutí ANO si uvědomuje, že v současné chvíli ještě nemá většinovou koalici. Chybí mu dva mandáty, které by mohlo získat vyjednáváním s koalicí SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

„Vyjednávání se SPD chceme zahájit ještě dnes. Pokud půjde vše podle plánu, chtěl bych mít podepsanou koaliční smlouvu do konce tohoto týdne,“ řekl dnes novinářům Koleta. Zmíněná koalice získala po volbách tři mandáty, což by pro vytvoření většinové koalice stačilo. Pokud by jednání skončilo bez dohody, dvojblok by podle něj oslovil koalici Stačilo!

Pokud by se ANO dnes skutečně dohodlo se SPD, bylo by to poprvé v historii Královéhradeckého kraje, kdy by se do užšího vedení kraje dostala Svoboda a přímá demokracie. Nešlo by však o nic mimořádného. Společnou koalici ANO a SPD už politické strany uzavřely například na Vysočině a také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Ohodnoť článek

Foto Anh Tuan Tran

Štítky ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, ODS, koalice, Královéhradecký kraj, Ivan Adamec, Petr Koleta, Trikolora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS odchází do opozice. Lídr vítězného ANO chce finální dohodu tento týden, ideálně s SPD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.