Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Vyjednávání ODS a ANO o koalici ztroskotalo. Do užšího vedení kraje by se mohlo dostat SPD

Vyjednávání dvou nejsilnějších politických subjektů o možné koalici po posledních krajských volbách ztroskotalo. Hnutí ANO se nedohodlo s ODS na rozdělení jednotlivých rolí a obsazení postu hejtmana. Pomyslnou tečkou bylo rozhodnutí současného hejtmana Martina Červíčka odejít z pozice vyjednavače za koalici SILNÍ LÍDŘI pro kraj, jejíž součástí byla i ODS.

Podle vyjádření hnutí ANO, které Hradecká Drbna obdržela, byla celá řada podmínek ODS nad rámec toho, co mělo po volbách nárok. Lídr vítězného hnutí Petr Koleta redakci potvrdil, že během vyjednávání byla koalici lídrů předložena nabídka na čtyři mandáty s tím, že by se Koleta stal hejtmanem.

„Tato nabídka byla z jejich strany odmítnuta. My jsme zase odmítli, aby mělo hnutí ANO jen tři mandáty na úkor pětimandátového působení silných lídrů, které navrhovala protistrana. Chceme respektovat výsledek voleb,“ uvedl ve vyjádření Koleta.

Na tomto bodu se jednání o budoucí koalici rozpadlo. A to i přesto, že ve vyjednávacím týmu vystřídal současného hejtmana Červíčka současný senátor a poslanec Ivan Adamec.

„Očekával jsem jednání ve smyslu pojďme si říct, kdo má jaké předpoklady, zkušenosti a odborné znalosti a jak je nejlépe může zúročit ve vedení kraje k jeho prosperitě. A pak se bavme o rozdělení konkrétních pozic,“ napsal na svých sociálních sítích Martin Červíček po té, co oznámil konec vyjednávání.

Podle jeho slov jde pouze o hru, která má ODS vrátit situaci před čtyřmi lety. I tehdy hnutí ANO volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo, avšak občanští demokraté byli úspěšnější ve složení většinové koalice. Na toto tvrzení Koleta odmítl reagovat.

Hnutí ANO bude jednat se SPD

Hnutí ANO se už v minulosti domluvilo s politickým uskupením Hlas samospráv, které se skládá ze SOCDEM, SproK a RH. To však pro vytvoření většinové koalice nestačí. Dohromady mají 21 zastupitelských křesl, chybí jim ještě dvě. Proto bude třeba oslovit někoho dalšího.

Jednou z možností je získat podporu koalice složené z SPD, Trikolory, PRO a Svobodných a komunistickou koalicí Stačilo! Poprvé v historii Královéhradeckého kraje by se tak mohlo SPD dostat do vládnoucí koalice a mít zástupce v koaliční většině.

„S hnutím ANO a panem Koletou jsme v kontaktu od voleb. Zatím jsem však nedostala informaci o tom, že nás vítěz voleb kontaktoval s konkrétní nabídkou,“ napsala před víkendem novinářům Vladimíra Lesenská, krajská předsedkyně SPD.

Hnutí ANO už na začátku vyjednávání uvedlo, že nebude řešit vztahy mezi jednotlivými politickými subjekty. Podle dřívějšího vyjádření je třeba najít programovou shodu, která bude podporovat zdravé rozvíjení kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Královéhradeckého kraje

Štítky ANO 2011, koalice, Svoboda a přímá demokracie, ODS, volby, Petr Koleta, Martin Červíček, Královéhradecký kraj, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyjednávání ODS a ANO o koalici ztroskotalo. Do užšího vedení kraje by se mohlo dostat SPD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.