Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaměstnavatelka odmítla proplatit covidové odměny řidičům sanitek. Řidič, který se ozval, dostal výpověď

Majitelka dopravní firmy v Novém Bydžově odmítla svým zaměstnancům vyplatit odměny slíbené státem, přestože na ně od pojišťovny dostala peníze. Na případ upozornila Česká televize. Řidič sanitky, který s televizí natáčel, však okamžitě dostal výpověď.

Přestože měli za své nasazení při epidemii koronaviru dostat odměnu 75 tisíc korun, jak jim garantuje vyhláška ministerstva zdravotnictví, nedostali nejprve nic. Jak upozornila Česká televize, majitelka dopravní firmy odmítla řidičům sanitek z Nového Bydžova bonus vyplatit.

Jeden z řidičů si však toto jednání nenechal líbit a veřejně se ozval. Tomáš Sedláček vozil covidové pacienty do nemocnice od podzimu, poté sám onemocněl, covid-19 prodělal s těžším průběhem.

„Paní majitelka se k tomu vyjádřila tak, že jí odměny nějaké přišly, ale že nám nedá ani korunu, že někteří si to ani nezasloužíme. Zbytek asi někde zmizel, nevím. Pracovali jsme v rizikové době a myslím si, že bychom za to měli být právem odměněni, a ne o to takhle sprostě přijít,“ popsal Tomáš Sedláček pro Českou televizi.  

Také jeho kolega Petr Hanus ve firmě končí, on ale dobrovolně. Za volantem sanitky strávil 14 let. „Nepřijde mi to prostě fér od paní majitelky. Ve chvíli, kdy jsme se jí na to ptali, tak mlžila, nebyla konkrétní, nebyla upřímná, otevřená,“ zdůvodnil Hanus svou výpověď reportérovi ČT.

Potom, co řidiči odměnu urgovali, dostali nakonec od majitelky nějaké peníze k výplatě navíc. Jenže místo slíbených 75 tisíc od ministerstva dostali jen 15 tisíc hrubého. Podle ministerstva zdravotnictví se však protiprávního jednání majitelka dopravní firmy nedopustila.

„V případě, že zaměstnavatel odmítne tyto odměny vyplatit, tak sice neporuší žádnou právní normu, na druhou stranu však není vůči svým zaměstnancům férový, jelikož si přivlastní prostředky, které byly určeny na výplatu mimořádných odměn,“ uvedli v e-mailu řidičům sanitek pracovníci ministerstva zdravotnictví.

„Pokud ti zaměstnanci nejsou spokojeni s tím, jak k nim zaměstnavatel přistupuje, pak nezbývá než jít třeba pracovat jinam,“ vyjádřil se k případu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Majitelka dopravní firmy, Dana Vojtěchová, nejprve před reportérem České televize zabouchla dveře. Později však změnila názor a vyjádřila se. „Já jsem jim řekla, že 75 tisíc určitě nedostanou. Že odměny budou, ale ne 75 tisíc,“ řekla Vojtěchová. Její firma přitom dostala od pojišťovny mimořádně 677 362 korun – společně s průvodním dopisem, který odkazuje na odměny pro řidiče sanitek, zmíněných 75 tisíc hrubého plus odvody.

„Celou dobu covidu jsem řidiče podporovala, firma nevydělávala, nejezdili jsme, propadala se, náklady jsem měla veliké,“ vysvětlila své chování Vojtěchová.

Do případu nemůže zasáhnout ani krajská nemocnice v Jičíně, přestože dopravní firma Dany Vojtěchové sídlí v nemocnici Novém Bydžově, která pod Jičín spadá. „Nemůžeme do toho zasáhnout, protože se jedná o jiný právní subjekt, který od nás bere objednávky na přepravu,“ řekl pro Českou televizi ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma. Zároveň ale uvedl, že pokud by firma Dany Vojtěchové kazila dobré jméno nemocnice, ukončí s ní obchodní styky.  

Řidič Tomáš Sedláček pro své kolegy sice po uveřejnění případu vybojoval alespoň 15 tisíc odměny, sám ale dostal výpověď. Ihned po setkání s reportérem České televize si pro něj přijela majitelka. „Jeli jsme do práce a tam jsem dostal výpověď,“ popsal.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto biotechnose/Pixabay.com | Zdroj Česká televize

Štítky odměna, sanitka, konflikt, Nový Bydžov, výpověď, koronavirus, Česká televize, nemocnice, Tomáš Sedláček, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch, Tomáš Sláma, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mixa

Tohle by si stát měl pohlídat, aby peníze určené zaměstnancům neshrábli šéfové!

Pátek, 18. června 2021, 16:53Odpovědět

Marian Jurek

Na Vojtěchové je ta její nenažranost vidět na první pohled.

Pátek, 18. června 2021, 09:45Odpovědět

Ben Bazoo

Jakže se jmenuje ta majitelka firmy ? Vojtěchová ? Aha.

Pátek, 18. června 2021, 07:06Odpovědět

Ben Bazoo

Na ministerstvech sedí tisíce úředníků a nejsou schopni připravit jednu výplatní akci, tak aby nemohla být zneužita. Vyházet a k lopatě.

Pátek, 18. června 2021, 07:06Odpovědět

Václav Suchý

Pán ministr s jeho výrokem je opravdu ministr na svém místě ,ale co od něj vlastně můžeme čekat. Jedině že by zazpíval , ale zastat se obyčejných lidí to přece nemůžeme po něm chtít.

Čtvrtek, 17. června 2021, 19:58Odpovědět

Minář Aleš

I když je to žena, přes držku bych to řešil.....

Čtvrtek, 17. června 2021, 19:11Odpovědět

Pavel Kozelský

Na každou svini se vaří voda.

Čtvrtek, 17. června 2021, 19:03Odpovědět

Dana Lukášková

A ještě něco. Je to od majitelky sprosťárna. Dostala dotaci, která je určena na mzdové náklady, ne na režijní či investici. Tak je měla rozdělit mezi zaměstnance. Pokyny ,které se k odměnám váží, jsou mírné. Lze vyplatit po částech, nebo jednorázově, ale náleží zaměstnancům.

Čtvrtek, 17. června 2021, 18:48Odpovědět

Dana Lukášková

Mne by zajímalo, na základě jakého paragrafu dostal zaměstnanec ihned výpověď. Přece na toto není žádný zákonný důvod. Ledaže by zaměstnanec byl donucen podepsat dohodu, ale to by obstálo u soudu., jako neplatné. Protože nemůže být podepsána pod nátlakem - pokud tedy byl.

Čtvrtek, 17. června 2021, 18:46Odpovědět

Miroslav Krejčík

naočkovat jí covid a zavřít

Čtvrtek, 17. června 2021, 18:17Odpovědět

Ludek Hlinecky

Je to verbes nikdy nedaj lidem to co.jim.patri svine jedny jen hrabou a tx co nasazovali zivot videlavaj pro zamestnavatele penize nic nedostano a jinak neverim na kolektiv

Čtvrtek, 17. června 2021, 16:34Odpovědět

Bohuslav Mendroch

Ministr který podporuje takovou zlodějnu měl by odejít z funkce a všichní řidičí by se měli postavit proti majitelce a i za cenu vypovědí.

Čtvrtek, 17. června 2021, 16:07Odpovědět

Zaměstnavatelka odmítla proplatit covidové odměny řidičům sanitek. Řidič, který se ozval, dostal výpověď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.