Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zítra je Noc kostelů. Můžete si zahrát na varhany nebo ochutnat mešní víno

Do letošního ročníku Noci kostelů se přihlásilo 1225 kostelů a modliteben, z toho 66 v Královéhradeckém kraji. Do akce se zapojí například katedrála Svatého Ducha na Velkém náměstí v Hradci Králové. Ve kterém z kostelů si budete moci zazvonit na zvony, zahrát na varhany a kde vám dokonce dají ochutnat mešní víno?

Noc kostelů je tradiční každoročně pořádná akce, která si klade za cíl umožnit veřejnosti nezávazné setkání s křesťanstvím. V rámci akce se ve večerních a nočních hodinách zpřístupňují některé kostely, kde mají návštěvníci například možnost nahlédnout do sakristií, zkusit si zahrát na varhany nebo vystoupat do kostelní věže. První ročník Noci kostelů se v České republice konal v roce 2009.

Program v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové začne zítra v 19 hodin vyzváněním zvonů. Následovat bude například prohlídka interiérů nebo duchovní hudba. Program tu potrvá do 22 hodin. K Noci kostelů se přidá i kostel Nanebevzetí Panny Marie, také na Velkém náměstí. Tady pro návštěvníky chystají od 18 hodin program pro děti, dále také varhanní hudbu s prohlídkou varhan s varhaníky nebo komentovanou prohlídku kostela včetně věží.

K Noci kostelů se připojí i další hradecké kostely, například kostel Československé církve evangelické u Krajského soudu, sbor kněze Ambrože Církve československé husitské, kostel sv. Antonína na Novém Hradci Králové, kostel sv. Pavla na Pouchově, kostel Božského Srdce Páně na Pražském Předměstí a kostel sv. Jana Křtitele v Třebši.

Originální program nabídne pro své návštěvníky například kostel v Nejsvětější Trojice v Peci pod Sněžkou, kde pořádají fotografickou soutěž o nejkrásnější fotku pořízenou na cestách za kříži ukrytými v kopcích. Odměnou pro vítěze bude mísa koláčů. V kostele sv. Petra a Pavla na Novém Hrádku si zase návštěvníci budou moci vyzkoušet zvonit na zvony, které nemají elektrický pohon, nebo si pod vedením zkušeného varhaníka vyzkoušet hru na varhany. V kostele sv. Václava v Kozojedech zase lákají na koncert Jiřího Stivína. A v kostele sv. Pavla na Pouchově v Hradci Králové bude dokonce ochutnávka mešního vína.

Své brány ale otevřou kostely a modlitebny i v dalších městech – v Broumově, Červeném Kostelci, České Skalici, Dvoře Králové nad Labem, Josefově, v Jičíně, v Náchodě, Novém Městě nad Metují, Opočně nebo v Rychnově nad Kněžnou.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Noc kostelů

Štítky Noc kostelů, křesťanství, víra, kostel, kultura, varhany, Mešní víno, Hradec Králové, Velké náměstí, Královéhradecký kraj, Česko, Nanebevzetí Panny Marie, Jan Křtitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra je Noc kostelů. Můžete si zahrát na varhany nebo ochutnat mešní víno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.