Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Krkonoších se začal natáčet film Poslední závod s Kryštofem Hádkem

O víkendu se v Krkonoších začal natáčet film Poslední závod o závodě, při kterém zahynul Bohumil Hanč a Václav Vrbata. První klapka padla v neděli ve Františkově. V příštích dnech se štáb přesune na Labskou boudu, Luční boudu a další autentická místa. Filmaři budou v Krkonoších do dubna.

Filmaři se pokouší natáčet v autentických podmínkách, které v Krkonoších panovali při závodu v roce 1913. „Nechtěli jsme utéct před počasím do ateliéru, věříme, že točit v mínus 15˚C na místech, kde se to všechno stalo, se projeví i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ vysvětluje režisér Tomáš Hodan.

Film bude vyprávět pravdivý příběh o lyžařích Bohumilu Hančovi a Václavovi Vrbatovi. Podle filmařů byl příběh o tom, jak při závodech zemřeli, roky překrucován a upravován. „Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ říká producent filmu Ondřej Beránek.

V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek. Mezi dalšími herci se objeví například Oldřich Kaiser, Marek Adamczyk, Vladimír Javorský nebo Jan Hofman. Všichni tito herci prošli kurzem otužování, aby zvládli extrémní horské podmínky.

“Původně jsem chtěl udělat horský survival film. Během studia dobových materiálů mi došlo, že v tomto příběhu se skrývá celá podivnost dvacátého století a začal jsem se více věnovat historickému kontextu. Ve scénáři například hodně řešíme česko-německé vztahy ještě před první světovou válkou,” vysvětluje režisér filmu.

Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci závod vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát.

Ohodnoť článek

Foto 2media.cz

Štítky Krkonoše, Poslední závod, natáčení, film, Kryštof Hádek, Bohumil Hanč, Václav Vrbata, závod, běžky, příběh, Labská bouda, Luční bouda, Emerich Rath, Františkov (Velké Kunětice), Tomáš Hodan, první světová válka, Ondřej Beránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších se začal natáčet film Poslední závod s Kryštofem Hádkem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.