Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Královéhradecký kraj má za sebou nejmrazivější ráno za posledních 20 let. Teplota klesla pod 25 stupňů pod nulou

Po víkendu se lidé v Královéhradeckém kraji probudili do nejmrazivějšího rána za posledních 20 let. V pondělí ráno padl teplotní rekord na šesti meteorologických stanicích. Nejchladněji bylo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Zde ukazoval teploměr mínus 25,3 stupně.

Teplota hluboko pod bod mrazu klesala v pondělí ráno prakticky ve všech městech. Krátce po osmé bylo v Peci pod Sněžkou nebo Úpici mínus 11,2 stupně. V Deštném v Orlických horách klesla teplota na 10,8 stupně pod nulou. Na těchto místech padl teplotní rekord z roku 2012.

Na hřebenové Labské boudě v Krkonoších klesla minimální teplota na mínus 10,4 stupně, což stačilo na rekord z roku 1991, kdy 1. února bylo mínus deset. Další rekord padl v Jičíně nebo Trutnově.

„Naměřená rekordní minima pro pondělní ráno na stanicích jsou zaznamenána v 8:30. V Orlickém Záhoří bylo minimum naměřeno v 06:50," řekl Jaroslav Tuček z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejchladněji bylo v Orlickém Záhoří

V Orlickém Záhoří monitoruje teplotu hned několik meteorologických stanic. Ty pravidelně přinášejí nejnižší teploty v České republice. Jedna z nich zaznamenala 18. ledna mínus 27 stupně. Podle meteorologů jde o takzvanou mrazovou lokalitu, kam klesá studený vzduch.

Běžkaři mohou vyjet do bílých stop i v nížinách. Nachystány jsou v Trutnově nebo Adršpachu

Víkendové mrazivé počasí a dostatek sněhu budou lákat mnohé na hory k zimním radovánkám. Kdo ale bude chtít vyrazit do nížin, na běžky může na okruhy do Nové Paky, Trutnova, Adršpachu nebo Hořic.

Ideální sněhové podmínky

V Krkonoších i Orlických horách jsou v těchto dnech ideální podmínky. Národní park hlásí 80 až 110 centimetrů sněhu na hřebenech hor. V Orlických horách je v těchto dnech přes půl metru sněhu. V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

„Mohou se zde vyskytnout laviny deskové. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá," píše Horská služba Krkonoše na svém webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, Orlické Záhoří, rekord, teplota, pondělí, 1. únor, zima, mráz, meteorologové, stanice, Orlické hory, Krkonoše, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, lavina, Labská bouda, Jaroslav Tuček, Pec pod Sněžkou, Úpice, Deštné v Orlických horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj má za sebou nejmrazivější ráno za posledních 20 let. Teplota klesla pod 25 stupňů pod nulou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.