Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I letos v Labském dole vznikl velký ledopád. Láká lezce z celé České republiky

Ledopád v Labském dole je jediný svého druhu v České republice. Ročně přiláká stovky lezců, kteří sem jezdí z celé České republiky trénovat například na Alpy nebo Vysoké Tatry. Zájem je tak velký, že musí Správa Krkonošského národního parku počet lezců regulovat.

Přírodní ledopád v Labském dole je jediný svého druhu v České republice. „V České republice se jedná o nejlepší lezení v ledu. Aktuálně u nás určitě nemáme nic lepšího,“ řekl pro Českou televizi lezec a člen Horské služby Krkonoše Radek Groh. Podle jeho slov je obtížnost stěny srovnatelná například s Tatrami.

Ačkoliv láká ledopád všechny lezce z České republiky, náročností jde o stěnu, která je určena spíše profesionálům. „Pro začátečníky bych doporučil třeba krásnou umělou stěnu na Výrovce,“ říká Groh. Na ní mají lezci k dispozici například i instruktora. 

Z pravidla ledová stěna vydrží od prosince do konce března, není to však pravidlem. Během zimy se její kvalita velice rychle mění. Vliv na to má jak teplota, tak například rašeliny, které prosakují na žulovou stěnu.

„V průběhu zimy se tak stává, že nám pár dní led nabývá a pak zase začne mizet. Každopádně teď je ho dostatek a vypadá dobře,“ řekl Groh.

Výstup na ledopád je třeba si registrovat

Lezecká stěna v Krkonoších se lezcům oficiálně otevřela v pondělí 18. ledna. Kvůli velkému zájmu musí Správa Krkonošského národního parku počet lezců regulovat, je tak třeba se registrovat na stránkách KRNAPu. Především páteční a víkendové termíny jsou většinou zamluvené na několik týdnů dopředu.

V jednu chvíli se na ledovou stěnu vejde maximálně osm lezců. Správci proto lezení dovolují maximálně 16 lidem denně. Hlavním důvodem omezení je to, že se ledopád nachází v II. zóně národního parku. Větší počet lidí by proto mohl mít neblahý vliv na okolní přírodu. I tak sem během zimy dorazí zhruba tisícovka fanoušků lezení.

Lezení jde provozovat jen ve chvíli, kdy je v okolí minimálně 30 centimetrů sněhu. Zároveň je třeba, aby byla vrstva ledu dostatečně silná, aby ochránila tak skálu před poškozením.,

Pravidla lezení na ledopádu
Lezci mohou na ledopád vyrazit každý den v době od 8:00 do 17:00. Před samotným výstupem je třeba se registrovat na webu správy parku a vyzvednout si papírové povolení. To je k dostání na stanici KRNAPu ve Špindlerově Mlýně. Během výstupu nelze budovat stabilní jištění ani slaňovací kruhy, jištění je možné pouze pomocí ledovcových skob a smyček okolo stromů.

Návštěva ledopádu bez lezení

Většinu ledopádu není možné bezpečně navštívit, ale existuje i alternativa. Tou je vyhlídka z Labské boudy, která nabízí pohled do ledového království rozpínajícího se od Harrachovy jámy přes ledopády v okolí Pančavského vodopádu až po skálu Krakonošova hlava.

K ledopádu se jde od Informačního střediska Správy KRNAP přes most přes Labe do Labského dolu, kde se pokračuje po cestě „Buď fit“ zhruba čtyři kilometry ve směru na Labskou boudu. Na konci upravovaného úseku je nutné překonat říčku Labe a ke skále pak vede pěšina rozvolněným lesním porostem.

Ohodnoť článek

Foto horydoly.cz | Kuba Turek

Štítky ledopád, Labský důl, Krkonoše, lezení, sport, rarita, ČR, registrace, pravidla, led, zima, sníh, Česko, Správa Krkonošského národního parku, skála, Alpy, Labská bouda, Vysoké Tatry, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I letos v Labském dole vznikl velký ledopád. Láká lezce z celé České republiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.