Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nezisková organizace chce postavit chráněné bydlení na Hradecku. Finančně musí pomoct kraj

Nezisková organizace Les Chalupes chce v Polabinách nad Dědinou kousek od Třebechovic pod Orebem postavit chráněné bydlení pro osm klientů. Organizace si zaplatila projektovou dokumentaci a chce žádat o dotaci z Národního plánu obnovy. Pořád však chybí pět milionů, které chce uvolnit vedení Královéhradeckého kraje.

„Tato investice je plně v souladu s naší strategií v oblasti sociálních služeb na roky 2018 až 2026,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Tento plán počítá s postupným rozšiřováním bydlení pro osoby se zdravotním postižením.  

Nezisková organizace potřebuje na nové bydlení 36 milionů korun. Výrazně pomoct by mohla dotace z Národního plánu obnovy. Aby mohlo být čerpání peněz uskutečněno, je třeba aby se nezisková organizace na stavbě bydlení spolupodílela a zaplatila částku pět milionů korun. Tu však nemá, a proto do hry vstupuje Královéhradecký kraj. 

Neziskovou organizaci Les Chalupes založili rodiče osob se zdravotním postižením a je propojena s poskytovatelem sociálních služeb Skok do života. S touto organizací už Královéhradecký kraj spolupracuje dlouhodobě. „Proto jsme se rozhodli tuto částku za Královéhradecký kraj přislíbit. Díky tomu tak mohou žádost podat,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Navyšování kapacity pro lidi se zdravotním postižením je jedním z hlavních cílů současného vedení Královéhradeckého kraje. V minulém roce se například podařil dokončit projekt dvou rodinných přímo v Třebechovicích pod Orebem. Vzniklo tam 12 lůžek.  

V současné době probíhá i rekonstrukce bytového domu v Jičíně. Tam se vejde dalších 11 klientů s mentálním postižením. „V Hradci Králové pak kraj podal žádost o dotaci na výstavbu nového šestilůžkového zázemí pro osoby s mentálním či kombinovaným postižením, kde budou získávat zkušenosti, znalosti a dovednosti potřebné pro samostatný život,“ uvedl ve zprávě mluvčí hejtmanství Lukáš Vaníček

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Steve Buissinne | Pixabay

Štítky Královéhradecký kraj, bydlení, nezisková organizace, dotace, Třebechovice pod Orebem, sociální, nezisková, organizace, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezisková organizace chce postavit chráněné bydlení na Hradecku. Finančně musí pomoct kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.