Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do středisek východních Krkonoš bude od poloviny listopadu cesta bez kolon

Cesta do horských středisek východních Krkonoš, do Pece pod Sněžkou a do Malé Úpy na Trutnovsku, by měla být v zimě bez větších problémů. Opravy tří takzvaných polských mostů na silnici II/296 mezi Temným Dolem a odbočkou na Malou Úpu jsou ve finále, opět průjezdné by měly být od poloviny listopadu. Rekonstrukce těchto mostů je nejnákladnější letošní silniční stavbou Královéhradeckého kraje.

"Polské mosty budou zprůjezdněny 15. listopadu. Cena těchto tří dopravních staveb se pohybuje okolo 180 milionů korun," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. V současnosti je tam provoz řízen kyvadlově po provizorních mostech a především o víkendech se v obou směrech tvoří kolony.

Stavbaři začali pracovat na obnově tří tzv. polských mostů přes řeku Úpu na jediné přístupové silnici do krkonošského střediska Pec pod Sněžkou a z české strany také do Malé Úpy letos na jaře. Mosty, které postavily polské firmy v 70. letech minulého století, byly v havarijním stavu, stavbaři je zbourali a postavili nové.

Opravy donedávna komplikovaly cestu i řidičům jedoucím do jiného horského střediska v Královéhradeckém kraji, do Deštného v Orlických horách. Šlo o opravu mostu přes Zlatý potok v Kounově na Rychnovsku a navazující část pravého nábřeží. "Kounov je průjezdný od minulého týdne," řekl Lechmann.

Celkové náklady na stavbu, která začala na počátku května, jsou 40,4 milionu korun. Investorem této silniční stavby byl Královéhradecký kraj, většinu nákladů pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Silnice II/309, jejíž součástí opravený most v Kounově je, patří mezi hlavní přístupové trasy do lyžařského střediska v Deštném v Orlických horách ve směru od Hradce Králové. Most v Kounově byl ve špatném stavu. Stavbaři starou mostní konstrukci zbourali a nahradili ji železobetonovou rámovou konstrukcí o jednom poli. Délka nového mostu je 13 metrů. Součástí stavby byla i rekonstrukce pravostranné nábřežní opěrné zdi, která přímo navazuje na křídlo nového mostu. Délka rekonstruované zdi je 56 metrů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, silnice, rekreace, Trutnovsko, Rychnovsko, Krkonoše, Malá Úpa, Královéhradecký kraj, Pec pod Sněžkou, okres Trutnov, Temný Důl, Kounov, Státní fond dopravní infrastruktury, Deštné v Orlických horách, Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do středisek východních Krkonoš bude od poloviny listopadu cesta bez kolon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.