Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecký kraj bude v anketě reprezentovat šest alejí. V posledním ročníku si nejlépe vedla ta v Jílovicích

Do boje o nejkrásnější alej České republiky je zatím přihlášeno 51 míst. Konkrétně Královéhradecký kraj bude reprezentovat šest alejí. V minulém ročníku si na krajské úrovni nejlépe vedla nová alej ke 100. výročí Československa v Jílovicích.

První nominovanou byla lipová alej ke hřbitovu v Dobrušce. Následně se přidala i alej ke Starému Bělidlu v Babiččině údolí, alej Kateřiny Zaháňské v Náchodě, javorová alej a kaštanka v Zlíčí a taky alej u Pomníku jezdecké bitvy 1866 ve Vysokově.  

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek,“ vysvětluje v tiskové zprávě koordinátorka ankety Klára Ondrigová.   

Minulý ročník se na prvním místě umístila Klokotská alej z jižních Čech. Ta lemuje cestu, která byla založená koncem 17. století. Samotná alej byla vysázená v roce 1836. Z Královéhradeckého kraje se nejlépe umístila alej ke 100. výročí Československa v Jílovicích. V celorepublikovém žebříčku se umístila na 29. místě z 93 přihlášených.  

Přihlásit alej do ankety může kdokoli do 26. října. O vítězi nakonec rozhodne její vzhled, kondice, příběh nebo snaha o její záchranu. Konečné slovo budou mít lidé v hlasování. Kompletní výsledky budou známé na začátku příštího roku. V posledním ročníku získala nejvíce hlasů Klokotská alej v Táboře.  

Ohodnoť článek

Foto Maria | Pixabay

Štítky alej, roku, 2021, anketa, hlasování, přehled, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, Jílovice, Československo, Česko, Kateřina Vilemína Zaháňská, Náchod, Dobruška, Vysokov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj bude v anketě reprezentovat šest alejí. V posledním ročníku si nejlépe vedla ta v Jílovicích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.