Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do sociálních služeb hejtmanství napumpuje 155 milionů korun. Vyplácet se bude v září

Na zajištění provozu dostanou sociální služby v Královéhradeckém kraji 155 milionů korun. Jde o peníze, které mají pokrýt stále zvyšující se náklady na provoz. Finance neposkytne přímo Královéhradecký kraj. Ten bude fungovat jako článek, který přerozdělí peníze ze státního rozpočtu. Celorepublikově je to 3,2 miliardy.

„Královéhradecký kraj letos mezi poskytovatele sociálních služeb rozdělil celkem jednu miliardu korun,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman kraj Martin Červíček (ODS). Podle jeho slov jsou to nezbytné výdaje, díky kterým lze zajistit péči o občany, kteří potřebují pomoc a podporu.  

Peníze jednotlivá zařízení využijí především v boji s inflací, která se v České republice pohybuje kolem 17 procent. Peníze zařízení využijí na doplacení rozdílů v cenách energií nebo na stále zdražující se potraviny.  

O konkrétním rozdělení financí pro jednotlivá zařízení bude teprve hlasovat zastupitelstvo na svém zářijovém zasedání. A to na základě podaných žádostí. „Finance by poskytovatelé sociálních služeb měli obdržet na přelomu září a října 2022,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Marina Berdychová (Východočeši).  

Podle ní nejvíc peněz dostanou zařízení, která se starají o seniory. Na pomoc stacionářů nebo domovů důchodců jich je v kraji odkázáno zhruba devět tisíc. Další významnou skupinou jsou hendikepovaní, kteří potřebují neustálou pomoc. Těch je v našem regionu zhruba dva tisíce.  

Státních 155 milionů korun nejsou jediné peníze, které do sociálních služeb v Královéhradeckém kraji tečou. V některých případech přispívají i obce. Jde o částku kolem 230 milionů korun ročně. Z Evropské unie je to přibližně 79 milionů.  

Ohodnoť článek

Foto Sabine van Erp | Pixabay

Štítky sociální, služba, Královéhradecký, kraj, podpora, finance, peníze, dotace, domov, seniorů, Královéhradecký kraj, sociální služby, Martin Červíček, ODS, Evropská unie, Česko, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do sociálních služeb hejtmanství napumpuje 155 milionů korun. Vyplácet se bude v září  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.