Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Profesionální hasiči v Jaroměři dostali nový automatizovaný externí defibrilátor

Součástí vybavení výjezdové cisterny hasičů v Jaroměři bude nově i automatizovaný externí defibrilátor. Přístroj, který při srdeční zástavě může zachránit lidský život. Jednotka profesionálních hasičů z Jaroměře ho zařadila do svého vybavení díky daru firmy Danisco Czech Republic, a.s. ze Smiřic.

Při záchraně lidského života často hrají roli vteřiny nebo minuty a jako první jsou u mnoha zásahů právě hasiči. Ti z Jaroměře mají ode dneška ve své cisterně nového pomocníka – poloautomatický defibrilátor Lifepak 1000.

Zařízení je snadno použitelné, přitom na profesionální úrovni. Defibrilátor je konstruovaný jako výkonný a kompaktní přístroj určený k léčbě pacientů se srdeční zástavou a k zajištění funkce kontinuálního monitorování srdeční činnosti,“ popsala tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Přístroj, který vydává defibrilační výboj, se ovládá pomocí tří jednoduchých úkonů a k jeho ovládání jsou hasiči proškoleni.

Automatizovaný externí defirbrilátor má ve svém vybavení více než polovina stanic hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Přístroj, který dokáže zachránit život, mají ale i některé jednotky dobrovolných hasičů nebo vybraní strážníci městské policie například v Hradci Králové nebo v Jaroměři. Zařízení jsou umístěna i ve dvou obchodních domech v Jaroměři, na zimním a plaveckém stadionu a v sídle jedné z firem s vyšším počtem zaměstnanců.

Na defibrilátor finančně přispěla firma Danisco Czech Republic, a.s. ze Smiřic. „Ta má s jaroměřskými hasiči své zkušenosti, naštěstí jen ze společných cvičení. Zařízení v hodnotě téměř 65 tisíc korun převzal od ředitele společnosti v přítomnosti sloužící směny a velitele stanice ředitel krajských hasičů plk. David Pouč,“ uvedla mluvčí.

O tom, že jsou tyto přístroje v terénu potřeba, svědčí i zvyšující se počty událostí, během kterých je automatizovaný externí defibrilátor zapotřebí. Podle statistik profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali v roce 2021 při použití AED u 218 událostí. Za loňský rok se díky tomu podařilo zachránit 87 lidí.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Jaroměř, hasiči, defibrilátor, přístroj, záchrana, život, zásah, záchranná služba, výjezd, Česko, Smiřice, Hasičský záchranný sbor, hasič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální hasiči v Jaroměři dostali nový automatizovaný externí defibrilátor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.