Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvůr Králové bude mít sdílená kola. Po městě jich bude rozmístěno pět desítek

Cestování po městě bude o něco pohodlnější. A hlavně levnější. Dvůr Králové nad Labem se zapojuje do projektu sdílených jízdních kol. Služba začne fungovat od května. Smlouva počítá s pěti desítkami bicyklů na 15 stanovištích po celém městě. Radnice o tom informovala ve své tiskové zprávě.

„Chceme lidem nabídnout levný, pružný a především ekologický způsob přepravy po Dvoře Králové nad Labem. Navíc prvních 15 minut z každé jízdy budou mít zdarma, půjčení za ně zaplatí město,“ upřesnil fungování služby starosta města Jan Jarolím (ANO). 

Služba bude fungovat na stejném principu jako v Rychnově nad Kněžnou nebo v Hradci Králové. Zájemce si do mobilního telefonu stáhne aplikaci, díky které bude moct kolo odemknout. 

Radnice původně plánovala, že službu ve městě spustí už v dubnu. Nakonec se organizace projektu zdržela a radnice kola do města umístí s měsíčním zpožděním. Během května a června bude půjčování kol v pilotní fázi. Následně se radnice rozhodne, zda ve službě pokračovat. „Pokud se ukáže, že o sdílená kola nebude ve městě zájem, v projektu pokračovat nebudeme,“ dodal starosta. Město za první dva měsíce projektu zaplatí 100 tisíc korun. 

Provozovatele sdílených kol hledá i Hradec Králové  

Službu sdílených jízdních kol by ve svém městě rádo obnovilo i vedení města Hradec Králové. Radnice vypisuje výběrové řízení na společnost, která by měla službu ve městě provozovat. Podmínky jsou prakticky totožné. Jednou z nich je prvních 15 minut zdarma. 

„V Hradci Králové máme zkušenost se sdílenými dopravními prostředky a jízdní kola patří mezi jedny z nejoblíbenějších, což je zejména z důvodu bohaté sítě cyklotras v našem městě a jeho blízkém okolí,“ uvedl před časem v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Na konci roku město plánuje změnu odbavovacího systému městské hromadné dopravy. Ta plánuje se zavedením některých výhod pro uživatele sdílených kol. Radnice s dopravním podnikem vyjednala, že registrovaný uživatel bude mít více minut jízdy MHD zdarma.  

V současné době v Hradci Králové provozuje služba Nextbike. I ta se může do výběrového řízení přihlásit. 

Ohodnoť článek

Foto město Písek

Štítky kolo, jízdní, bicykl, sdílené, město, Dvůr Králové, Hradec Králové, provoz, cyklista, veřejnost, aplikace, zkušební, Nextbike, Dvůr Králové nad Labem, jízdní kolo, projekt, radnice, ANO 2011, Jan Jarolím, ODS, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové bude mít sdílená kola. Po městě jich bude rozmístěno pět desítek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.