Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Skiareály bilancují. Sezonu jim zachránilo únorové rozvolnění

Jarní prázdniny skončily, a i když velká střediska hodlají udržet lyžařskou sezonu alespoň do 10. dubna, už nyní mohou bilancovat. Letošní zimní sezonu v hotelích, penzionech i na sjezdovkách zachránil podle všeho únor a s ním spojené rozvolnění restrikcí. Díky tomu na hory dorazilo více Čechů a vrátila se i zahraniční klientela. Naopak leden byl nejslabší za poslední “necovidové“ roky.

"Uplynulá sezona umožnila ubytovatelům se po dvou covidových letech plných omezení alespoň trochu nadechnout a přežít. Částečně umožnila vyrovnat minulé ztráty," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Start sezony se skvěle vydařil z hlediska počasí. "Šlo o jeden z nejlepších startů za posledních šest až osm let, kdy již v polovině prosince jsme mohli začít na velké části sjezdovek," řekl ředitel špindlerovského skiareálu René Hroneš.

Co se návštěvnosti týče byl ale začátek sezony více než rozpačitý. Ve Špindlerově Mlýně to začalo zrušením hokejových her, které byly největší akcí svého druhu a měly se konat začátkem prosince. Netradičně slabý byl i silvestrovský týden, který je jindy vyprodaný už měsíce dopředu.

"Vyprodáno nebylo, lidé méně utráceli a následně úplně vypadl takzvaný pravoslavný týden do 6. ledna," dodal Jandura.

Provozovatelé skiareálů se shodují, že nejhorší byl z hlediska návštěvnosti leden. Některé hotely a penziony vykazovaly tržby jako v listopadu, kdy je v Krkonoších minimum turistů.

"O Vánocích a silvestru ještě byla zahraniční výpadek schopná vykompenzovat česká klientela. Obrovský propad návštěvnosti byl v lednu, který je hodně postavený na polských a německých prázdninách," řekl Hroneš.

Obrat k lepšímu přišel v únoru, kdy došlo k prvnímu velkému rozvolnění protiepidemických opaření. Díky tomu se na hory vrátili turisté z tuzemska, a hlavně ze zahraničí.

"Únor již byl výborný, vrátili se Němci, Holanďané i Poláci. Najeli i Češi, kteří dali přednost jistotě jarních prázdnin na českých horách," řekl Jandura.

Ve Špindlerově Mlýně vzrostla v únoru návštěvnost o 13 procent a díky tomu se podařilo pokrýt ztráty z ledna. Za letošní sezonu tak bude areál opět v zisku. Na druhou stranu ale musí stále pokrývat ztráty z posledních dvou let. Areálů, stejně jako českých peněženek, se dotklo také masivní zdražení energií, pohonných hmot i práce.

Další velké investice čekají areál při realizaci projektu propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr. O tom, kdy by mohla být stavba propojení zahájena, zatím podle Hroneše nebylo rozhodnuto.

Velká lyžařská střediska hodlají být v provozu minimálně do 10. dubna. Hoteliéři tak věří, že i závěr sezony jim pomůže letošní bilanci vylepšit. "Sněhu je na sjezdovkách dostatek, lyžovat se bude do 10. dubna. V některých hotelech lze na konec sezony získat k pobytu skipas zdarma," dodal Jandura.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, zimní sezona, lyžování, covid-19, tržby, propad, turisté, klientela, provozovatelé, hotel, sjezdovka, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály bilancují. Sezonu jim zachránilo únorové rozvolnění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.