Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníci mají novou fintu, jak získat přístup do počítače. Po telefonu se vydávají za Microsoft

Podvodům v on-line světě se věnuje Hradecká Drbna pravidelně. Jen v Hradci Králové řeší policie v průměru dva takové podvody týdně. Škody jdou do milionů. V současné době se objevil nový způsob, který zkouší podvodníci po telefonu. Volající se představí jako pracovník technické společnosti Microsoft a snaží se oběť přesvědčit, že má napadený počítač. Jejich cílem je získat vzdálený přístup k vašim souborům.

Před novou vlnou podvodů nyní informoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podvodník po telefonu vyžaduje, aby si člověk na druhé straně telefonu nainstaloval program pro vzdálenou správu AnyDesk nebo TeamViewer. Díky tomu se podvodníci dostanou k souborům, citlivým údajům nebo heslům.  

Na důvěryhodnosti dodává, že volající mluví plynulou angličtinou. Národní úřad však upozorňuje, že sdělovat volajícím informace o přístupech nebo přímo poskytovat vzdálený přístup je nezodpovědné a krajně nebezpečné. „Tyto postupy asistence jsou naprosto neslučitelné s postupy podpory společnosti Microsoft a s jistotou lze usoudit, že jde o podvod," doplnil úřad. 

Podezřelé telefonáty je třeba ohlásit na Policii ČR. Takzvané vishingové telefonáty patří k metodám, jak se podvodník může dostat k citlivým údajům. Může se vydávat například i za bankéře či policisty. 

Nejčastější podvody na internetu:  

Americký voják  

Americký voják je asi nejznámějším druhem podvodu v on-line světě. Podvodníci se vydávají za příslušníky americké armády na zahraniční misi. Až měsíce si dopisuje se svou obětí, ze které postupně začnou lákat peníze. Někdy kvůli poslání balíčku s osobními věcmi, jindy kvůli osobním důvodům nebo zdravotním komplikacím. Tito podvodníci nejčastěji cílí na ženy ze sociálních sítích.  

Americký voják opět v akci. Tentokrát z ženy na Trutnovsku vylákal přes 2,5 milionu korun

Jak dlouho bude finta s americkým vojákem fungovat? Podvodníci postupují prakticky jako přes kopírák. Na internetu si vyhlídnou ženu, které začnou slibovat lásku a společný život. Nakonec ji okradou a připraví o životní úspory. Poslední obětí se...

Podvodný telefonát z banky 

„Dobrý den, tady vaše banka. Někdo vám napadl účet. Abyste uchránil své peníze, je třeba je všechny vybrat,“ tvrdí podvodníci po telefonu. Na důvěryhodnosti přidává i fakt, že volaného podvodník spojuje například s policistou, který napadení účtu řeší. Cílem podvodníka je volanému namluvit, aby své peníze uložil do bezpečnostní schránky, která má údajnou smlouvu s bankou. 

V některých případech volající tvrdí, že má klient předjednanou půjčku, o kterou nežádal. V tomto případě podvodníci doporučují vzít vlastní úvěr. Podvedení tak přicházejí o celoživotní úspory a peníze z právě schválené půjčky.   

V Hradci Králové úřadoval falešný bankéř. Tentokrát ze své oběti dostal téměř půl milionu

Před pár dny se Hradecká Drbna věnovala novému podvodu, který cílí na klienty bank. Ještě v ten den si falešný bankéř našel další oběť. Tentokrát se mu z osmadvacetiletého muže ze Svitav podařilo vymámit přes 400 tisíc korun. Velkou částku vložil...

Výhodné investice do kryptoměn  

Většinou se jedná o inzeráty, které slibují rychlé, bezrizikové, a hlavně výhodné výnosy. V některých případech údajný finanční poradce dokonce volá sám od sebe. Podvodníci sázejí na to, že se většina lidí v oblasti kryptoměn neumí pohybovat. Pod různými záminkami dotyčného přesvědčí, aby si naistaloval program pro vzdálenou správu nebo poskytl přístupové údaje do internetového bankovnictví.  

Řada těchto podvodníků používá falešné grafy, na kterých svým klientům (podvedeným) prezentují velké výnosy. Realita je však úplně jinde.  

Muže zlákal podvodník a vidina rychlého výdělku. Na nákup Bitcoinu vzal půjčku, přišel o 1,5 milionu

Trutnovští policisté řeší další podvod v on-line prostředí. Tentokrát hrála hlavní roli vidina rychlého zhodnocení peněz pomocí kryptoměn. Na úplném začátku podvedený narazil na inzerát výhodných investic pod záštitou známého moderátora. Nakonec...

Podvodné inzeráty  

Podvodných inzerátů je na internetu víc než dost. Z různých důvodů kupující vyláká z prodávajícího informace z debetní nebo kreditní karty. Tito lidé tlačí, aby jim bylo zboží posláno konkrétní doručovatelskou společností. Následně pošlou odkaz, kde chtějí vyplnit údaje k přepravě. Mimo jiné i údaje z výše zmiňované karty. 

Žena na Trutnovsku prodávala dětské boby. Přišla o 18 tisíc korun

Na policisty v Hostinném se včera obrátila 41letá žena, která při prodeji dětských zimních bobů na internetu přišla o 700 EUR. Narazila na podvodníka, který z ní vymámil údaje z platební karty. Kvůli vlastní nepozornosti jí z účtu odešlo 18 tisíc...

Smyšlená nehoda a finanční podpora vnuka  

Další podvod je cílený především na seniory. Podvodník volá s tím, že je kamarád jejich vnuka. Seniorovi na druhé straně telefonu se snaží vysvětlit, že měl jeho příbuzný dopravní nehodu a zranil při ní další lidi. Aby se vyhnul soudu, je třeba zaplatit velké peníze. Pod nátlakem řada seniorů nevydrží a peníze skutečně poskytne. 

V některých případech si podvodníci pro peníze dojedou k seniorovi přímo domů. Někdy požadují bankovní převod. 

Jsem lékař, váš vnuk měl dopravní nehodu, nutně potřebuje 50 tisíc. Podvodník uspěl

Šestaosmdesátileté ženě uprostřed noci zavolal neznámý muž, který se představil jako lékař. Seniorce namluvil, že její vnuk měl dopravní nehodu a co nejdříve nutně potřebuje padesát tisíc korun, aby nepřišel o řidičský průkaz. Žena se s...

Jak poznat, že na vás cílí podvodník?     

  • Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu.    
  • Dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí.    
  • Protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby.    
  • Pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka. Vydávají se například za lékaře, právníky, piloty a podobně.     
  • Bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu.    
  • Předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí.    
  • Své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců.    
  • Po určité době přichází se svými požadavky. A to formou finanční pomoci.    

Jeden z posledních podobných případů se stal v minulém týdnu. Devětašedesátiletá žena se na sociálních sítích seznámila s údajným francouzským obchodníkem. „Na sociální síti ji požádal o přátelství muž, který tvrdil, že je z Francie a obchoduje s prodejem a nákupem vozidel a nemovitostí,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná.  

Bezstarostné dopisování však zkazila nenadálá životní situace muže, který přišel o své peníze. Proto požadoval po ženě z Hradce Králové peníze. Nakonec mu poslala celkem 17 plateb za 35,7 tisíc euro. V přepočtu se jedná o necelý jeden milion korun. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Foundry Co | Pixabay

Štítky krimi, policie, popové, on-line, Internet, americký, voják, telefonát, kryptoměna, přehled, varování, ČR, Microsoft, královéhradecký, kraj, peníze, podvod, Hradec Králové, Drbna.cz, Lucie Konečná, Armáda Spojených států amerických, TeamViewer, AnyDesk

Podvodníci mají novou fintu, jak získat přístup do počítače. Po telefonu se vydávají za Microsoft  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.