Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žena na Trutnovsku prodávala dětské boby. Přišla o 18 tisíc korun

Na policisty v Hostinném se včera obrátila 41letá žena, která při prodeji dětských zimních bobů na internetu přišla o 700 EUR. Narazila na podvodníka, který z ní vymámil údaje z platební karty. Kvůli vlastní nepozornosti jí z účtu odešlo 18 tisíc korun. Policie případ prověřuje jako podvod, za který pachateli hrozí až dva roky ve vězení.

Žena na jednom internetovém portále inzerovala prodej dětských zimních bobů s volantem za částku 700 korun. Přes aplikaci What´s Up ji kontaktoval zájemce s dotazem, zda může objednat k vyzvednutí zboží kurýra jedné české doručovací firmy. Žena souhlasila a od podvodníka obdržela odkaz i se znakem české doručovací společnosti, který vypadal důvěryhodně. „Když na odkaz klikla, objevila se částka 700 a pod ní řádek na vyplnění čísla karty, doba platnosti a CVC kód bankovní karty. Vše vyplnila, potvrdila a na žádost „kupujícího“ dále vše ve svém internetovém bankovnictví 2x potvrdila,“ popsala policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Podvedená si až později všimla, že jí z účtu odešla částka 700 EUR tedy necelých 18 tisíc korun. Následně kontaktovala svoji banku, která už ale okradené ženě nemohla nijak pomoct. „Policie případ zdokumentovala jako podvod, za což hrozí pachateli dvouletý pobyt ve vězení,“ dodala mluvčí.

V souvislosti s tímto případem policie varuje před sdílením jakýchkoli údajů z platební karty, autorizačních kódů nebo přístupových hesel přes internet. Pokud člověk platbu přijímá, pak protistrana potřebuje znát pouze číslo účtu. „Jestliže sdělíte někomu údaje z platební karty a na základě Vámi uvedených citlivých údajů bude provedena jakákoli platba z Vašeho účtu, nebude vaše reklamace této platby u banky úspěšná, jelikož jste sdělením údajů hrubě porušili sjednané podmínky banky,“ vysvětlila mluvčí.


Pokud člověk přes internet něco kupuje, pak pouze u prověřených prodejců. V tom případě je potřeba vyplnit údaje z platební karty. Pakliže ale chce člověk platbu přijmout, má sdělit pouze číslo bankovního účtu. Přes údaje z platební karty nelze očekávat příjem peněz. Pouze obchodník může po přiložení vaší platební karty k terminálu vrátit peníze na váš účet.

Policie radí nenechat sebou manipulovat a pokud prodáváte zboží přes internet vždy požadujte platbu z účtu na účet. Pokud máte na svém účtu větší obnos peněz, je lepší si založit zvláštní účet, který budete používat pouze k transakcím pomocí karty na internetu. Mějte na něm jen přiměřený zůstatek. Pouze k zaplacení určité věci si na tento zvláštní účet pošlete konkrétní potřebnou částku. Na účtu mějte nastaveny přiměřené limity pro všechny typy transakcí. Zvyšte si konkrétní limit jen na tu určitou platbu. Ideální je mít zablokovány internetové platby pro platební kartu a odblokovat si je pouze na určitou platbu.


 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Trutnovsko, Hostinné, policie, dětské boby, podvod, online, nákupy, prodej, vězení, banka, transakce, platební karta, Internet, platba, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena na Trutnovsku prodávala dětské boby. Přišla o 18 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.