Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové úřadoval falešný bankéř. Tentokrát ze své oběti dostal téměř půl milionu

Před pár dny se Hradecká Drbna věnovala novému podvodu, který cílí na klienty bank. Ještě v ten den si falešný bankéř našel další oběť. Tentokrát se mu z osmadvacetiletého muže ze Svitav podařilo vymámit přes 400 tisíc korun. Velkou částku vložil do bitcoinmatu v Hradci Králové.

„Muži zavolal pracovník banky, u které má podvedený založený účet. Bankéř mu měl sdělit, že je jeho účet napadený. Měl totiž předschválenou půjčku, o kterou sám nezažádal,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová.  

Podvodník muže přesvědčil, že je ke stornování předschváleného úvěru třeba vzít další půjčku. Na věrohodnosti celého podvodu přidával i fakt, že byl podvedený neustále přepojován na jiné pracovníky banky. V jednu chvíli dokonce mluvil s falešným kriminalistou, který se měl napadeným účtem zabývat. Dle pokynů si nakonec podvedený zažádal o celkem 665 tisíc korun.  

„Následně ho podvodníci přesvědčili, aby přijel do Hradce Králové. Zde měl své peníze z nového úvěru vložit do bitcoinmatu. Po telefonu dostal pokyny, jak si úvěr založit, jak zvýšit denní výběry hotovosti i jak použít QR kódy v bitcoinmatu,“ dodává mluvčí. Do něho nakonec vložil 300 tisíc korun. Dalších 130 tisíc poslal podvodníkům převodem. 

Celý podvod ztroskotal na tom, že bylo dosaženo denního limitu. Muž byl tak vyzván, aby se do Hradce Králové vrátil druhý den se zbytkem peněz. K tomu nakonec nedošlo. S problémy se svěřil rodině a ta mu vysvětlila, že jde s největší pravděpodobností o podvod. Podvedený se proto obrátil na policii.  

Za necelých 24 hodin na služebnu policie v Hradci Králové přišlo další oznámení. Tentokrát šlo o dvaačtyřicetiletou ženu, která podlehla nátlaku podvodníkům a přišla o 300 tisíc korun.

„Uvěřila, že jí volají z banky, že má napadený účet, a aby peníze ochránila, je třeba je vybrat a vložit do bitcoimatu. S účtenkou potvrzující vložení peněz měla dorazit do své banky, kde na ní měl čekat pracovník, který s ní vše dořeší. Samozřejmě žádný takový pracovník v bance nepracoval,“ řekla dnes Kormošová.

Před podvodníky varuje i Česká národní banka  

O fungování nového podvodu s bankovním manažerem psala Hradecká Drbna v úterý dopoledne. Před podvodníky varovala sama Česká národní banka, která v posledních dnech zaznamenala celou řadu podobných případů. Útočníci využívají předvánočního stresu a nepozornosti. Podle našich informací se policie v Královéhradeckém kraji tímto druhem podvodu zabývá několikrát týdně. 

„Útočníci obvykle kontaktují klienta s tím, že jeho účet byl napaden, a pokud chce své peníze zachránit, musí s nimi spolupracovat. Často se přitom ohánějí i součinností s Policií ČR. Klienti ve strachu, že o své peníze přijdou, pak udělají, co po nich podvodníci žádají,“ vysvětluje předseda Komise ČNB pro kyberbezpečnosti Petr Barák.   

Česká národní banka důrazně připomíná:   
Česká bankovní asociace upozorňuje klienty bank, aby dbali zvýšené obezřetnosti a v žádném případě nesdělovali citlivá data po telefonu, ani e-mailem. Banky tyto údaje po svých klientech nikdy nechtějí. Pokud mají podezření na napadení účtu, preventivně ho zablokují samy, aby ochránily úspory svých klientů. 

Podle policie si jde volajícího jednoduše ověřit. Pokud se jedná o podvod pomocí takzvaného spoofingu, nejde se na telefonní číslo zpět dovolat. Pokud si tak nejsou lidé jistí, stačí zavěsit a telefonní číslo znovu vytočit.  

Podvodníci navíc sázejí na to, že většina lidí nerozumí virtuální měně. „Abyste mohli nakládat s bitcoiny, musíte k bitcoinové peněžence znát přístupová hesla, která vám podvodník nikdy nesdělí! Po vložení peněz do bitcoinmatu znáte pouze název peněženky, což je v podstatě bez hesla k ničemu,“ dodala Kormošová.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bitcomat.com

Štítky podvod, banka, ČNB, hotovost, ČR, Královéhradecký, kraj, Bitcoin, kryptoměna, bankéř, přesvědčení, Hradec Králové, peníze, Drbna.cz, Česká národní banka, Svitava, Policie České republiky, Česká bankovní asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové úřadoval falešný bankéř. Tentokrát ze své oběti dostal téměř půl milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.