Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsem lékař, váš vnuk měl dopravní nehodu, nutně potřebuje 50 tisíc. Podvodník uspěl

Šestaosmdesátileté ženě uprostřed noci zavolal neznámý muž, který se představil jako lékař. Seniorce namluvil, že její vnuk měl dopravní nehodu a co nejdříve nutně potřebuje padesát tisíc korun, aby nepřišel o řidičský průkaz. Žena se s podvodníkem ještě v noci sešla a peníze mu předala.

Na policisty v Hradci králové se obrátila šestaosmdesátiletá žena, ze které neznámý muž podvodem vymámil padesát tisíc korun. „V nočních hodinách ji měl jako lékař zavolat na pevnou linku se smyšlenou legendou, že její vnuk měl dopravní nehodu a aby nepřišel o řidičský průkaz, tak potřebuje padesát tisíc korun,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Seniorka souhlasila a peníze muži ještě o půl druhé ráno předala před vchodem bytového domu, kde bydlí. „Muž peníze vzal a utekl. Ráno seniorce volal o další peníze, což žena odmítla. Od té doby se již neozval,“ dodává mluvčí.

Teprve později, když žena zavolala svému vnukovi, zjistila, že neměl žádnou nehodu a žádné peníze nepotřeboval. Natož, aby pro peníze někoho posílal uprostřed noci. Teprve v tu chvíli si žena uvědomila, že byla podvedena.

Podvodníkovi nyní hrozí až dva roky za mřížemi. Policisté nyní opět apelují na občany, aby nedávali peníze neznámým lidem, ověřovali si telefonáty a sdělované informace u svých příbuzných a známých.

Podobné podvody cílí nejčastěji právě na seniory a seniorky. Ty pachatelé často oslovují pod záminkou „vnuka“. Zatímco v některých případech uvádí, že je vnuk posílá, někdy se přímo za dotyčného vnuka vydávají. „Není přitom vůbec potřeba, aby jméno vnuka pachatel znal – pomocí psychologicky vedeného rozhovoru se mu podaří během několika málo vět zjistit skutečné jméno vnuka a pak už následuje jen připravený scénář hovoru, jehož výsledkem je přesvědčení volaného o tom, že skutečně hovoří s vnukem,“ říká policista Ondřej Moravčík.

Pachatelé navíc zneužívají horšího sluchu poškozených, kteří nejsou schopni rozeznat hlas volajícího od hlasu rodinného příslušníka, anebo pouze využívají toho, že poškození mají minimální telefonický kontakt s vnuky a jejich hlasy si nepamatují.

Základní rady od policistů:

  • Pokud vám z neznámého čísla volá osoba vystupující jako váš vnuk a vy si nejste jisti, že byste ho po hlase poznali, tak se zeptejte na jeho jméno – rozhodně se nenechte odbýt odpovědí „ale babi, to jsem já, ten nejstarší“.
  • Vyžadujte osobní kontakt – pokud po vás bude někdo v telefonickém hovoru chtít peníze a navrhne, abyste je předali kamarádovi či kamarádce, tak odmítněte a poproste svého vnuka, aby se pro ně stavil osobně.
  • Ověřujte – volá vám vnuk z cizího čísla a chce po vás peníze? Po skončení hovoru mu zavolejte na jeho skutečné číslo, které máte uložené v telefonu a ověřte si, že jste skutečně hovořili s ním.

Mezi další triky podvodníků patří historky o tom, že senior v soutěži vyhrál velký obnos peněz, ale nejprve musí zaplatit regulační poplatek. Podvodníci také nabízejí výrazně nižší platby za elektrické energie (ještě předtím ale senior musí opět uhradit určitou částku jako zálohu) nebo se dožadují vpuštění do bytu pod záminkou kontroly elektroměru, vodoměru a podobně.

„Každý slušný pracovník energetické společnosti, realizátor průzkumu veřejného mínění či kamarád vašeho vnuka zajisté počkají na místě na příjezd hlídky Policie ČR a nebude jim dělat problém prokázat svoji totožnost, proto se nebojte v případě jakéhokoliv podezření volat na linku 158 a věc ohlásit,“ apeluje Ondřej Moravčík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Sabine van Erp

Štítky policie, podvod, peníze, senior, telefon, lékař, dopravní nehoda, Hradec Králové, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem lékař, váš vnuk měl dopravní nehodu, nutně potřebuje 50 tisíc. Podvodník uspěl  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.