Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Transfuzní oddělení hradecké nemocnice provedlo přes 17 tisíc odběrů krve. Stále shání prvodárce

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové v loňském roce provedlo 17 212 odběrů krve a také 14 755 odběrů krevní plazmy. Počtem odběrů se tak hradecká nemocnice vrátila na hodnoty z let před pandemií. I přesto transfuzní oddělení hledá nové zájemce. Ročně potřebuje zhruba tisícovku nových dárců.

„V roce 2020 jsme kvůli COVID-19 provedli pouze 16 101 odběrů plné krve a 11 921 plazmaferéz, což bylo nejméně za několik posledních let. I přes pokles počtu odběrů se nám podařilo zajistit transfuzní přípravky všem pacientům naší nemocnice. V tomto ohledu pomohl fakt, že byly odloženy neakutní operační výkony,“ uvedl k meziročnímu srovnání primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček

Aby transfuzní oddělení pokrylo poptávku hradecké nemocnice, musí každý rok získat alespoň jeden tisíc nových dárců.  

Hradečtí strážníci darovali krev. Chtějí tak motivovat veřejnost a pomoct nemocnici

Heslu Pomáhat a chránit včera dostáli hradečtí strážníci. Celkem 16 policistů přišlo darovat krev do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Sedm z nich byli prvodárci. Policisté tím chtějí motivovat veřejnost k dárcovství a zároveň pomoct nemocnici...

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně.    

Darovat krev může prakticky každý  

Darovat plnou krev může každý člověk ve věku od 18 do 65 let, který váží víc než 50 kilogramů. Dárce nesmí trpět vážným chronickým nebo psychiatrickým onemocněním. Automaticky vyškrtnuti jsou zájemci, kteří prodělali žloutenku typu B nebo C, malárii, jsou HIV pozitivní nebo jsou nadměrným uživatelem alkoholu.  

„Snažíme se budovat širokou základnu dárců, abychom v případě akutní vzniklé větší potřeby měli v portfoliu možnost výběru,“ uvedla Renata Kleinová z Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. 

Jedním odběrem transfuzní oddělení získá zhruba 450 mililitrů takzvané plné krve. Na rozdíl od odběru plazmy trvá odběr krve od pěti do deseti minut.   

Přísnější pravidla jsou u darování plazmy 

O něco přísnější pravidla platí při darování krevní plazmy. Prvodárci musí podstoupit vstupní prohlídku. Krevní plazmu může darovat každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let s tělesnou váhou v rozmezí 50 a 150 kilogramů. 

Podobně jako u darování krve jsou i výjimky. Plazmu nesmí darovat lidé, kteří prodělali závažné onemocnění. Stopkou pro darování může být i návštěva některé z exotických zemí. Omezením je také tetování. To musí být starší víc než půl roku.  

Dárci zpravidla snášejí hodinový odběr krevní plazmy dobře a většina z dotázaných plánuje odběry i do budoucna. „Jen zhruba každý padesátý respondent uvedl, že další odběr už neplánuje,“ řekl ředitel sítě odběrových center Sanaplasma Jan Štěpánek.  

Výjimečně může při odběrech krevní plazmy dojít k nevolnosti, oběhové slabosti nebo silnějšímu krvácení z místa vpichu. V takových případech se odběr ukončuje i přesto, že se nejedná o závažné problémy. 

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky transfuze, oddělení, Hradec Králové, FNHK, krev, plazma, dárce, prvodárce, nábor, podmínky, ČR, zdraví, nemocnice, odběr krve, krevní plazma, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jan Štěpánek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transfuzní oddělení hradecké nemocnice provedlo přes 17 tisíc odběrů krve. Stále shání prvodárce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.