Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti za sebou mají první testování roku. V hradeckém kraji vyšlo 190 testů pozitivně

První letošní testování žáků na přítomnost viru COVID-19 odhalilo pozitivu u 0,3 procenta dětí. Celkem bylo v Královéhradeckém kraji otestováno 58 803 žáků a 8 685 zaměstnanců škol. Na potvrzující PCR test muselo 173 studentů a 17 zaměstnanců. Například v Hradci Králové byla možnost podstoupit PCR test přímo ve škole.

Například ve dvacetitisícovém Náchodě antigenní testy na COVID-19 v pondělí v městských školách odhalily pět pozitivních žáků. „Všichni testovaní zaměstnanci měli negativní výsledek testu," řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof

Například pozitivně otestovaní žáci základních hradeckých škol mohou potvrzující PCR test podstoupit přímo ve škole. Výsledek by měli rodiče i škola obdržet ještě ten den, nejpozději však do druhého dne. Službu okamžitého testování PCR testy ve školách sjednalo město Hradec Králové ve spolupráci s řediteli škol a společností Test do kapsy. 

 „Poprvé jsme tuto službu vyzkoušeli zhruba v polovině prosince a byla velmi pozitivně přijata. Zjednodušené PCR testování podpořili ředitelé škol i rodiče, kterým tímto odpadá nutnost kontaktovat dětského lékaře ohledně vypsání žádanky na PCR test nebo rezervace termínu přes online formuláře v testovacích centrech a jejich následná návštěva,“ uvádí primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Změny v testování žáků ve školách  

Od pondělí 3. ledna do 16. ledna bude v České republice testování na COVID-19 ve školách dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Dosud se testovali jednou týdně neočkovaní, kteří onemocnění neprodělali v posledních 180 dnech. Od 17. ledna se má testování všech omezit zase jen na jednou týdně v pondělí. 

Postup při výskytu pozitivního antigenního testu ve škole se v pondělí a ve čtvrtek bude lišit. Zatímco v pondělí se v takovém případě pro zbytek třídy nic nezmění, ve čtvrtek nastoupí spolužáci pozitivně testovaného do zvláštního režimu s rouškami či respirátory ve výuce a testováním každý den. Pokud pozitivní antigenní test metoda PCR vyloučí, vrátí se třída do běžného provozu. Jestliže se nákaza PCR testem potvrdí, odejdou děti do karantény, vyplývá z informací ministerstva školství. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky test, COVID-19, student, žák, škola, učitel, antigenní, výsledek, ČR, vláda, nařízení, vzdělání, testování, nákaza, koronavirus, základní, střední, Královéhradecký, kraj, PCR Test, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, rychlý antigenní test, Náchod, Alexa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti za sebou mají první testování roku. V hradeckém kraji vyšlo 190 testů pozitivně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.