Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pevnost Dobrošov na jaře přivítá první návštěvníky. Prohlídka vás zavede do doby začátku druhé světové války

Předválečná pevnost Dobrošov na Náchodsku prošla rekonstrukcí za více než 96 milionů korun. Opravy skončily v létě. Pevnost se návštěvníkům otevře na přelomu letošního dubna a května, ještě před zahájením turistické sezony. Pevnost, která se začala stavět v roce 1937 na obranu hranic státu, je národní kulturní památkou. Její provoz zajišťuje Muzeum Náchodska.

Stavební práce na pevnostních objektech začaly v červnu 2019 a byly kompletně hotové koncem léta roku 2021. Opravovaly se sruby Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, opraveny byly podzemní chodby a vznikl bezbariérový přístup. Kraj také nechal osadit repliky původních střílen a zrekonstruovat interiéry do podoby z období vzniku opevnění. V objektu vzniklo tako moderní návštěvnické centrum a v posledních měsících kraj postupně investoval ještě do vybavení.

Nakupoval se dobový nábytek, uniformy, audiovizuální technika nebo zbraně. „Například kulomety, pušky nebo granáty jsou předměty, které není jednoduché sehnat, takže se jejich přesný výčet a cena mohou v průběhu času měnit podle jednotlivých nabídek,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Hejtmanství s těmito náklady ale počítalo už od začátku. „Pořízení celkem asi tří set předmětů v hodnotě 2,5 milionu korun by mělo být dokončeno v lednu,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. Celkově vyjde rekonstrukce pevnosti Dobrošov na 96,3 milionu korun s DPH. Dvě třetiny nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Pevnost Dobrošov měla spolu s dalšími dvanácti dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Její stavba začala 13. září 1937 a byla naplánována na dva roky. Měla stát téměř 34 milionů československých korun. Dělníci však stihli dokončit pouze tři ze sedmi plánovaných objektů. Po mnichovských událostech výstavba skončila a tvrz zůstala nedokončená.

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády ČR. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska. Návštěvníkům se zrekonstruovaný objekt otevře na přelomu letošního dubna a května, ještě před zahájením turistické sezony.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Špelda

Štítky Královéhradecký kraj, Náchodsko, Dobrošov, pevnost, rekonstrukce, oprava, dotace, návštěvníci, historie, modernizace, prohlídka, Pevnost Dobrošov, druhá světová válka, okres Náchod, Polsko, Martina Berdychová, Armáda České republiky, Východočeši

Pevnost Dobrošov na jaře přivítá první návštěvníky. Prohlídka vás zavede do doby začátku druhé světové války  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.