Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přes den hrozí v Česku ledovka. Komplikace způsobí především v dopravě

Od dnešní půlnoci do středečního poledne hrozí postupně v celém Česku mrznoucí déšť a vznik ledovky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto dnes vydal varování s nízkým stupněm nebezpečí. Ledovka může způsobit problémy v dopravě, upozorňují meteorologové.

Počasí v Česku začne v úterý ovlivňovat okluzní fronta, která se přesunuje ze západní do střední Evropy. Od dnešní půlnoci do úterního dopoledne hrozí tvorba ledovky při mrznoucím dešti zejména na západě a jihu Česka, a také v části středních Čech, včetně Prahy.

Od úterního odpoledne do středečních 12:00 bude ledovka hrozit ve většině České republiky kromě západu a jihozápadu Čech. V noci z úterý na středu bude největší riziko vzniku ledovky na Moravě a ve Slezsku.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

Ledovka ztěžuje pohyb vozidel i chodců. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli podle meteorologů omezit vycházení ven. Při delším a intenzivnějším mrznoucím dešti může být vrstva ledovky i několik centimetrů silná a svou váhou může lámat větve i stromy a trhat elektrická vedení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sergey Gorbachev

Štítky led, ledovka, mráz, počasí, doprava, ČR, Královéhradecký, kraj, předpověď, ČHMU, meteorolog, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Praha, střední Evropa, Středočeský kraj, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes den hrozí v Česku ledovka. Komplikace způsobí především v dopravě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.