Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silvestr v Krkonoších jedině bez petard. Neporušíte zákon a ještě ušetříte, říká Drahný

Letošní oslavy konce roku budou kvůli aktuální epidemiologické situaci ve většině měst v Královéhradeckém kraji bez tradičního novoročního ohňostroje, ale bez zábavní pyrotechniky se nejspíš přece jen neobejdou. Ti, kteří Silvestra plánují spojit se soukromým ohňostrojem, by se ale rozhodně měli vyhnout území Krkonošského národního parku. Tady od roku 2017 platí zákaz používání pyrotechniky na celém území národního parku bez výjimky.

Zákaz používání zábavní pyrotechniky platí ze zákona o ochraně přírody a krajiny ve všech čtyřech národních parcích v republice po celý rok. Výjimku měly v minulosti pouze dvě obce v katastru KRNAP a sice Strážné a Malá Úpa. Letos o ni ale nezažádaly.

Největší potřeba zdůrazňovat zákaz ohňostrojů a veškeré pyrotechniky na území národních parků je tradičně ke konci roku, kdy může tohle počínání ublížit především divoké zvěři. "Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Za porušení zákazu hrozí pokuty, na místě až do 10 tisíc korun. 

Pyrotechnika také zvyšuje koncentraci těžkých kovů v ovzduší. Další aktivitou, která během novoročních oslav znečišťuje přírodu a zvyšuje riziko požárů, je vypouštění tak zvaných létajících lampionů štěstí. I tato činnost je ze zákona o ochraně přírody a krajiny zakázána na celém území národního parku, s výjimkou zastavěných území a zastavitelných ploch. 

Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky i místní obyvatele, aby zábavní pyrotechniku vůbec nepoužívali. Pokud chcete slavit advent, Mikuláše či Vánoce v Krkonoších, nevozte s sebou žádné petardy. Nebudete nikoho rušit, neporušíte zákon a ještě ušetříte," dodává Drahný.

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v České republice. Rozkládá se téměř na 55 tisících hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Patří také k nejnavštěvovanějším národním parkům v republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky KRNAP, Královéhradecký kraj, Krkonoše, ohňostroj, petardy, příroda, divoká zvířata, zákon, zákaz, pokuta, nebezpečí, požár, znečištění, zábavní pyrotechnika, národní park, Krkonošský národní park, silvestr, advent, Strážné, Malá Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestr v Krkonoších jedině bez petard. Neporušíte zákon a ještě ušetříte, říká Drahný  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.