Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Šerlich budou nově jezdit autobusy. Mají ulevit přetížené víkendové dopravě

Se včerejší celostátní změnou jízdních řádů železniční i autobusové dopravy přichází v Královéhradeckém kraji také novinka, která potěší především návštěvníky Orlických hor. Letité problémy s parkováním osobních aut na hřebenech pomohou částečně vyřešit nové autobusové spoje. Budou jezdit v intervalech jako kyvadlová doprava.

Problém s parkováním v Deštném v Orlických horách trápí místní dlouhodobě. Obec si opakovaně stěžovala na neukázněné řidiče na Šerlichu. „Především o víkendech někteří řidiči parkují i na místech, kde je parkování zakázáno a komplikují tak průjezd nejen našich autobusů ale i složek integrovaného záchranného systému,“ potvrzuje radní Václav Řehoř (ODS) odpovědný za oblast dopravy.

Vyhledávaný turistický cíl má přímo na hřebeni kapacitně nedostatečné parkoviště a nové bude zhruba za tři roky. Na Šerlich přitom kromě spousty běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v polském středisku Zieleniec na východním hřebeni Orlických hor. Návštěvníci této oblasti si zvykli parkovat „kde se dá“ a vedení obce to muselo řešit za asistence policie. „Tento postup je ale dlouhodobě neudržitelný. Čekat tři roky na nové parkoviště jsme nechtěli, a proto jsme přišli s myšlenkou zavedení kyvadlové dopravy,“ říká hejtman Martin Červíček (ODS). 

Ta by měla problém velkého počtu návštěvníků hor, kteří jezdí autem, pomoct řešit a ulevit tak i frekventované dopravě v okolí horského sedla. Návštěvníci Orlických hor budou moci auto odstavit v Deštném v Orlických horách nebo v Orlickém Záhoří a dál na Šerlich pokračovat autobusem. 

O víkendech v zimě sem bude zajíždět kyvadlová autobusová doprava. Novinka je součástí nových autobusových jízdních řádů v Královéhradeckém kraji, které platí od včerejška. Mezi osmou ranní a 17 hodinou na Šerlich postupně vyjede 15 autobusů. Většina jich bude pokračovat do Orlického Záhoří a tři spoje pojedou až do Rokytnice v Orlických horách. Z Orlického Záhoří do Deštného v Orlických horách autobus pojede o víkendu jedenáctkrát, z toho dva spoje budou z Deštného pokračovat přes Sedloňov do Olešnice v Orlických horách a čtyři spoje budou pokračovat do Dobrušky.

V oblasti Orlických hor čeká na cestující pozitivní změna i v pracovní dny. Tuto neděli došlo ke změně koncepce na lince IREDO 240 – Rokytnice v Orlických horách – Bartošovice v Orlických horách – Orlické Záhoří – Šerlich – Deštné v Orlických horách. Díky protrasování vybraných spojů už nebude nutné u některých spojů přestupovat. Tato změna bude platit celoročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky parkování, Šerlich, doprava, víkend, kolony, policie, autobus, kyvadlová doprava, spoje, jízdní řád, Královéhradecký kraj, turisti, běžkaři, zima, sníh, Orlické hory, Deštné v Orlických horách, Orlické Záhoří, ODS, Václav Řehoř, Martin Červíček, Rokytnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šerlich budou nově jezdit autobusy. Mají ulevit přetížené víkendové dopravě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.