Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chlumec nad Cidlinou čelí exekuci kvůli neuklizenému listí

Město Chlumec nad Cidlinou na Hradecku čelí návrhu na exekuci kvůli údajně nedostatečnému úklidu listí, které z městské aleje padá na zahradu soukromého majitele. Ten se v září u soudu domohl verdiktu, že radnice musí zajistit úklid listí a květů z městských javorů, které na soukromý pozemek opadávají. Radnice s rozhodnutím soudu nesouhlasí a exekuci odmítá.

Majitelé zahrady považují úklid za nedostatečný a hodlají to řešit exekučním příkazem. „Byl podán návrh na exekuční řízení, již se to objevilo v katastru nemovitostí," řekl starosta šestitisícového města Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Radnice se hodlá bránit a bude podávat návrh na zrušení exekučního řízení. Starosta nesouhlasí ani s verdikty okresního a následně krajského soudu, který rozhodl, že radnice bude muset po většinu roku listí a spadané květy uklízet na své náklady. Město se proti tomu brání dovoláním k Nejvyššímu soudu. „Rozhodnutí soudu je nesmyslné, jde o nebezpečný precedens,“ řekl starosta.

Podle soudu by město mělo dělat úklid zahrady jednou měsíčně v čase od března do září. V říjnu a listopadu, kdy padá listí nejvíc, pak dvakrát měsíčně. Radnice s úklidem začala v říjnu, ale stojí ji to nemalé peníze. Roční náklady na úklid starosta odhadl až na 50 tisíc korun.

Vlastníci zahrady si ale opakovaně stěžovali, že prováděný úklid je nedostatečný. Listí jim údajně zůstávalo na střeše zahradního domku a v okapu. „Šest metrů stromy přesahují nad náš pozemek, proč bychom my měli uklízet binec, který padá z městských stromů. Obtěžuje nás to celý rok de facto,“ citovala Česká televize majitele zahrady Oldřicha Popka.

Radnice uvažovala i o možnosti nechat sedmdesát let staré javory pokácet, ale to nepovolily úřady pro ochranu přírody.

Hrozba exekučního řízení, která teď nad Chlumcem visí, by mohla ochromit majetkoprávní úkony města. „Vrhá to na nás velmi špatné světlo. Pokud by došlo k určení exekuce, nemohli bychom například žádat o dotace,“ dodává starosta. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Chlumec nad Cidlinou, exekuce, listí, úklid, majitel, zahrada, spor, soud, starosta, náklady, javor, KDU-ČSL, Nejvyšší soud České republiky, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Určitě jim tam padá i listi z ořešáku, jednou bych jim to přebral a sebral jen listí z javoru. Jak se mají domluvit politici, když se nechtěji domluvit občané, , jsou v pořádku? Stačí trochu dobré vůle, když chci se domluvit, tak to jde. Kdyby to shrabali, tak jim to město určitě odveze, někdo se ale domluvit nechce. Nedivím se, že jsou války, jsou li takoví lidé, kteří se nechtěji domluvit.

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 12:59Odpovědět

Chlumec nad Cidlinou čelí exekuci kvůli neuklizenému listí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.