Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před deseti lety vyhořela Petrova bouda v Krkonoších

Před deseti lety, 1. srpna 2011, vyhořela Petrova bouda v Krkonoších, která patřila k nejvyhledávanějším místům Krkonoš. Petrovka leží na hřebenové turistické trase blízko česko-polské hranice v katastru Špindlerova Mlýna v nadmořské výšce 1288 metrů. Podle hasičů byl oheň založený úmyslně, policie však pachatele neodhalila.

Patřila k nejstarším krkonošským horským boudám - první zmínka je z roku 1790, už dříve tam stála takzvaná letní bouda. Celoročně obývanou boudu tam postavil Johann Pittermann (zkomolením jeho jména vzniklo pojmenování "Petrova") v roce 1811. Jeden z dalších majitelů Vinzenz Zinecker ji v 80. letech 19. století přestavěl na hotel, který se stal jedním z nejvyhledávanějších na vrcholcích Krkonoš. V letech 1900 a 1901 byla postavena nová budova s dalšími 44 hostinskými pokoji.

V letech 1925-1929 byl objekt znovu rozšířen a modernizován. Bouda měla 50 zaměstnanců a 64 pokojů se stovkou lůžek. Po roce 1948 se bouda změnila v odborářskou zotavovnu (původní majitelé byli po válce nuceně odsunuti do Německa) a kvůli chybějícím investicím do oprav chátrala. Bouda je od roku 1997 kulturní památkou a za movité kulturní památky jsou prohlášeny i některé součásti vybavení. Od roku 2008 byla bouda zavřená a chátrala.

Objekt vlastní pražská firma Snowy Chalet, která boudu zhruba 180 milionů korun obnovila. Komplex bud nyní tvoří dva oddělené objekty, hlavní A, menší B a třetí objekt - čistírna odpadních vod. S otevřením se čeká na příznivější epidemickou situaci.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, požár, rekreace, 1. srpna, Petrova bouda, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, Petrovka, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety vyhořela Petrova bouda v Krkonoších  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.