Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Internetový voják z USA znovu zasahuje. Podvodník okradl dvě ženy o 200 tisíc korun

Internetový podvodník vydávající se za amerického vojáka opět zasahuje. Policie na Trutnovsku řeší dva případy podvedených žen. Ty do „válečných zón“ poslaly 200 tisíc korun. Obě se s podvodníkem seznámily na sociálních sítích a přijaly jeho žádost o přátelství.

První případ se motal kolem vojenského lékaře, který je na misi v Afghánistánu. Jelikož se chtěl po službě usadit v České republice, potřeboval do země zaslat balík s osobními věcmi. „Podvodník ženě dále uvedl, že se nachází ve válečné zóně a nemá přístup ke svému bankovnímu účtu,“ řekla mluvčí Šárka Pižlová. Jako pomoc mu žena poslala 57 tisíc korun. Když požadoval dalších 16750 euro (téměř 427 tisíc korun) obrátila se na policii.  

Druhý případ byl prakticky podle stejného scénáře. Tentokrát šlo o důstojníka z Afghánistánu, který od důvěřivé ženy vylákal přes 130 tisíc korun. „Důvěřivé ženě namluvil, že se má přemístit do Kandaháru a má strach o svůj život,“ řekla mluvčí. Podvedená opět poskytla peníze na zaslání balíku do České republiky. Když ji přišlo upozornění na zaplacení pokuty ve výši 636 tisíc korun, obrátila se na policii.  

Policie nabádá, aby byli lidé na sociálních sítích obezřetní. Pro podvodníky není žádný problém vytvořit si falešný profil s fotografiemi, informacemi a věrohodnou minulostí. Podvodníka lze rozpoznat jen těžce, většinou jde o (na první pohled vypadající) slušné lidi.  

Jedním ze základních pravidel je: „Nikdy neposílejme peníze lidem, které neznáme.“ Pokud nás o finanční částku prosí příbuzný nebo kamarád, ověřme si jeho úmysl po telefonu nebo osobně.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto rupixen | Pixabay

Štítky policie, ČR, Trutnovsko, on-line, voják, podvod, Afghánistán, sociální, sítě, krimi, peníze, žena, důvěřivost, USA, okres Trutnov, Česko, Kandahár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetový voják z USA znovu zasahuje. Podvodník okradl dvě ženy o 200 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.