Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řemeslníci sčítají škody. Pro některé je opětovné zrušení trhů likvidační, upozorňuje ředitel hradeckého muzea

Královéhradecké Muzeum východních Čech sčítá škody spojené se zákazem konání adventních trhů i s předchozími restrikcemi. Řemeslníky, kteří jsou na prodeji před Vánoci existenčně závislí, hodlá podpořit alternativním online prodejem, tzv. virtuálním tržištěm. Ředitel hradeckého muzea Petr Grulich kritizoval postup vlády v otevřeném dopise, který adresoval ministrovi kultury v demisi Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

Zrušení vánočních trhů, které minulý týden ve čtvrtek narychlo vyhlásila vláda kvůli epidemii covidu-19, je podle ředitele hradeckého Muzea východních Čech Petra Grulicha neuváženým a zbrklým krokem, který ohrožuje udržování české tradiční lidové kultury a řemeslných tradic. "Není možné dále pokračovat v těchto nepromyšlených akcích, jejichž autoři s trestuhodnou neznalostí poškozují to, co má Česká republika naopak rozvíjet a chránit jako své rodinné stříbro," uvedl Petr Grulich v dopise.

Ředitel upozornil na to, že řemeslné trhy jsou pro prodejce nejen zdrojem obživy, ale hlavně prostředkem, jak udržet tradiční lidová řemesla. Své výrobky na trzích měli prezentovat například držitelé titulů Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby či nositelé tradic zapsaných na seznam UNESCO. Ti jsou na konání akcí tohoto typu často závislí. Restrikce, které už druhým rokem zavedla vláda, tak můžou vést k hrozbě rozpadu celé soustavy domácí rukodělné výroby. "To se týká například ruční výroby vánočních perel, jež je českým nehmotným statkem světového dědictví UNESCO," uvedl Grulich. Řemeslné trhy jsou podle něj místem, kde se významně přenášení lidové tradice a řemeslné postupy na veřejnost. "Zde často přeskočí ona jiskra, která způsobí přenos této tradice a řemesla dál," dodává.  V dopise ministrovi taky uvedl, že adventní řemeslné trhy nejsou o prodeji svařeného vína a ponožek.

Hradecké muzeum se prodejcům i letos snaží pomoct alternativní cestou, a to skrze virtuální tržiště. Stejně jako loni, budou moct vybraní řemeslníci využít on-line verzi muzejního trhu. Muzeum vykoupí i část jejich výrobků do muzejního obchodu.

Zatímco někteří organizátoři trhů vyřešili situaci tak, že adventní trhy přejmenovali na farmářské, na které se zákaz nevztahuje, muzeum v Hradci Králové se jako veřejná instituce odmítá vydat touto cestou. Ředitel se ale zároveň pozastavuje nad zákazem adventních trhů pod širým nebem, zatímco v obchodních domech a na sportovních utkáním se lidé tísnit mohou. 

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

Muzeum teď už druhý rok po sobě počítá ztráty."Řádově v době pandemie přichází muzeum zhruba o 400 tisíc korun ze vstupného a pronájmu. Ušetříme sice na nákladech spojených s personálním zajištěním akce, ale například část technického zajištění jsme uhradit museli," uvedl ředitel.

V závěru svého dopisu Grulich ministra požádal, aby se zasadil o pomoc nositelům tradičních lidových řemesel a o to, aby příští vládou přijímaná protiepidemická opatření problém vnímala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, trhy, advent, řemeslníci, lidová řemesla, ministr, Lubomír Zaorálek, ředitel, muzeum, škody, Petr Grulich, dopis, restrikce, vláda, tradice, Muzeum východních Čech, ČSSD, Vánoce, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslníci sčítají škody. Pro některé je opětovné zrušení trhů likvidační, upozorňuje ředitel hradeckého muzea  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.