Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji budou silničáři udržovat a solit v průběhu zimy více silnic

V nadcházející zimní sezoně budou silničáři v Královéhradeckém kraji prohrnovat a sypat více silnic. Více cest budou také ošetřovat účinnějším solením. V kraji díky tomu meziročně klesne délka neudržovaných silnic o téměř šest kilometrů na 201,6 kilometru z loňských dvou set osmi. Před sedmi lety bylo neudržovaných silnic okolo tří set kilometrů.

Silničáři budou udržovat v zimě v kraji přes tři a půl tisíce kilometrů silnic. Nově půjde o silnici třetí třídy mezi Potštejnem a Brnou na Rychnovsku. Kvůli zahájení pravidelné autobusové dopravy také o úsek silnice mezi Peckou a Borovnicí na rozhraní okresů Jičín a Trutnov.

Po požadavcích, které měly obce, přejdou silničáři z posypu drtí na solení na pětatřiceti kilometrech silnic poblíž Kopidlna na Jičínsku. Solit se začne i silnice mezi Lamperticemi a Křenovem na Trutnovsku, kde byla dosud cesta protahována pouze pluhem. Častěji se bude solit silnice mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších.

Oproti loňským sto devadesáti pěti milionů korun, mají na letošní zimu silničáři připravený rozpočet ve výši dvě stě deset milionů korun. „V navýšení financí se promítlo zdražení nafty, posypových materiálů a dalších vstupů. V případě tuhé zimy jsme připraveni peníze ještě přidat," řekl radní kraje pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Loňská zimní údržba krajských silnic vyšla na sto sedmdesát čtyři milionů korun. O rok předtím stála nadprůměrných dvě stě devět milionů korun. Rekordní sumu stála kraj údržba na přelomu let 2005/2006. Částka se zastavila na čísle dvě stě dvacet sedm milionů korun.

Královéhradecký kraj posílil rozpočet zimní údržby oproti loňsku o patnáct milionů korun

Silničáři Královéhradeckého kraje jsou na nadcházející zimu připraveni a vstupují do ní s posíleným rozpočtem 210 milionů korun po loňských 195 milionech korun. Do akce bude připraveno vyjet přes sto dvacet sypačů s radlicemi, přes padesát...

Na letošní zimu jsou nachystána i města v regionu. Hradec Králové počítá s výdaji na úrovni loňských jedenácti milionů korun. Ve skladech bylo doplněno jen pět set tun soli. Z loňské zimy totiž zbylo téměř tisíc tun. „Pořídili jsme nový traktor, obměnili dvě sypací nástavby na vozidla a jeden chodníkový stroj," uvedl ředitel Technických služeb Tomáš Pospíšil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky zima, údržba, silnice, posyp, solení, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Potštejn, Brná, Pecka, Borovnice, Tomáš Pospíšil, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji budou silničáři udržovat a solit v průběhu zimy více silnic  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.