Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči kvůli bouři evakuovali dva dětské tábory, tři děti jsou lehce zraněné

, aktualizováno 15. července 2021, 11:01

Hasiči na Trutnovsku v noci na dnešek kvůli silné bouři bouři evakuovali dva tábory. Tři děti byly lehce zraněny. Bouře v kraji hlavně lámala stromy, hasiči celkem evidují zhruba 150 výjezdů. Bez elektřiny se v Královéhradeckém kraji ocitlo asi 10 000 domácností.

Silné deště spojené s bouřkami v Královéhradeckém kraji také zvedly hladiny řek. Bystřice v Rohoznici na Jičínsku mezi dnešní 01:0 až 03:00 přesáhla první stupeň povodňové aktivity. Cidlina v Jičíně první povodňový stupeň překročila ve 02:00 a byla na něm do dnešních 08:00. V kraji v noci napršelo 20 až 40 litrů vody na metr čtverečný. „Nyní jsou vodní stavy v zasažených oblastech na poklesu," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Přívaly vody nejvíce zasáhly Jičínsko. „Celkem jsme v kraji čerpali vodu z domů ve 14 případech, z toho osm jich bylo v Jičíně," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Kromě zranění dětí na táborech, které mělo charakter oděrek, se bouře podle ní obešla bez jiných zranění.

Evakuované tábory byly v okolí obce Nemojov mezi Dvorem Králové nad Labem a Hostinným. „I zde docházelo k pádům polámaných stromů, táborníci měli poškozené stany, navíc zcela promokli," uvedli hasiči. Hasiči z táborů odvezli 51 dětí a 13 dospělých.

Děti z jednoho tábora se dostaly spolu s vedoucími do bezpečí blízké hospody. V případě druhého tábora to bylo složitější, protože přístupové cesty byly zapadané polámanými stromy. Cestu do tábora si hasiči museli prořezat. „Tři lehce zraněné děti si převzala do péče zdravotnická záchranná služba," uvedla Martina Götzová.

Nakonec hasiči skauty z obou táborů odvezli autobusy do skautského centra v Hostinném. Do skautské ubytovny jim hasiči z trutnovské stanice dovezli spací pytle, protože většina vybavení dětem promokla.

Kvůli popadaným stromům a drátům elektrického vedení byla v noci uzavřena silnice u Nemojova mezi Dvorem Králové a Hostinným. Popadané stromy také zatarasily silnici u Horního Dehtova mezi Dvorem Králové a Hořicemi.

Dopravní komplikace ale bouře způsobila i na Hradecku. U Holohlav byly popadané dopravní značky, na příjezdu do Hradce Králové v Koutníkově ulici spadlé elektrické dráty a ve Střelecké ulici se dokonce kolem 22. hodiny zřítily sloupy semaforu. Tvořily se tu proto kolony.  

Bouře nejvíce zasáhla Jičínsko a Trutnovsko, kde měli hasiči po zhruba 40 výjezdech. Za nimi pak bylo Královéhradecko s téměř 30 zásahy hasičů. „Od rána jsou jednotky opět v terénu, především likvidujeme padlé stromy,“ uvedli hasiči na Twitteru.

V několik případech stromy také spadly na střechy domů a na auta. „Dále jsme přijímali oznámení o poškozeném vedení elektrické energie, poničených střechách. Často také docházelo k zatopení prostor v domech," řekla mluvčí hasičů.

Energetici měli dnes ráno v Královéhradeckém kraji 16 poruch na vedeních vysokého napětí, zejména na Hradecku, Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku. „Počty domácností bez energie ale stále klesají. V terénu máme pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují již od nočních hodin. Na řadě míst jsou poškozené izolátory, přetrhané vodiče a leckdy se musíme k poruchám doslova prořezat přes vzrostlé stromy," uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, počasí, hasiči, rekreace, energie, bouře, děti, záplavy, bouřka, strom, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, okres Jičín, dům, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Povodí Labe (státní podnik), Bystřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči kvůli bouři evakuovali dva dětské tábory, tři děti jsou lehce zraněné  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.